BLOG

KURCZAK DUSZONY W SOSIE WŁASNYM Z DODATKIEM CEBULI I MIODU

Wśród różnych mięs, nie ma drugiego, które lepiej pasuje do miodu niż kurczak. Delikatne białe mięso dojrzewające przed gotowaniem w słodkich marynatach to wyróżnik kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Kurczak duszony w sosie własnym, to przepis Patrycji z bloga Zrób to smacznie. Przygotowanie tego dania jest bajecznie proste, a efekt zaskoczy niejednego smakosza.

W przepisie wykorzystany został miód lipowy z naszej klasycznej serii miodów. Wyróżnia się on lekko pikantnym smakiem i dzięki temu dobrze pasuje do dań wytrawnych z białego mięsa.

kurczak duszony w sosie własnym
fot. @Zrób to smacznie.

Składniki:

  • około 1 kg pałek lub podudzi z kurczaka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól do smaku
  • około 1 szklanki wody do podlewania mięsa

Wykonanie:

W misce umieść olej, miód, musztardę, sól, obie papryki i majeranek, dobrze wymieszaj marynatę. Mięso włóż do miski, wymieszaj w marynacie tak, by pokryła całą powierzchnię mięsa. Odstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż uprzednio zamarynowane mięso z jednej strony. Następnie mięso obróć na drugą stronę aby się smażyło, a na boki patelni ułóż pokrojoną cebulę, aby lekko się zarumieniła. Podsmażone z obu stron mięso podlej połową szklanki wody, zmniejsz palnik grzewczy, przykryj patelnię pokrywką i duś około 20 minut (należy kontrolować co jakiś czas ilość wody na patelni a w razie potrzeby dolewać). Po tym czasie przełóż mięso na drugą stronę i dalej duś kolejne 15- 20 minut, kontrolując ilość wody. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa.

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *