BLOG

Czekoladowy pudding chia z bananem i miodem

fot. Kocie Łakocie / Karolina Kuczborska

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej  słynne są ze swych wyjątkowych właściwości odżywczych. Są bogate w wapń i kwasy omega-3. Stały się ostatnio modne, a co za tym idzie w sieci znajdziecie niezliczone przepisy na potrawy z tym wartościowym ziarnem. Nie zabraknie go i u nas.  Przepis, który dziś prezentujemy opracowała Karolina Kuczborska, znana z bloga Kocie Łakocie.

SKŁADNIKI  na 2 porcje:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 łyżeczki miodu (Karolina wybrała miód gryczany)
  • 2 mniejsze banany
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • dowolne orzechy/granola do posypania (np. granola czekoladowa)

Jednego banana zmiksuj blenderem na gładką masę, a drugiego pokrój w grubsze plasterki. Jogurt podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki nasion chia i 2 łyżeczki miodu gryczanego. Wymieszaj i odstaw. Do drugiej części dodaj pozostałe nasiona chia i miód, a także kakao i zmiksowanego banana. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aż masy zgęstnieją.

Po tym czasie do dwu szklanek/słoiczków przełóż połowę masy czekoladowej, a na to całą masę jasną. Następnie poukładaj plasterki banana, zostawiając kilka do dekoracji. Wyłóż resztę masy czekoladowej. Wierzch puddingu ozdób plasterkami banana i posyp dowolnymi orzechami/granolą. Pudding najlepiej smakuje schłodzony.

Widoczny na zdjęciu miód to także nasz produkt. Znajdziecie go na półkach Auchan, dla którego jesteśmy dostawcą.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *