Szaszłyki z kurczaka z nutą słodyczy to danie, które z powodzeniem podasz na obiad lub podczas przyjęcia grillowego. Marynata na bazie miodu wielokwiatowego z dodatkiem korzennych przypraw i trawy cytrynowej nada potrawie nieco orientalnego charakteru i spowoduje, że to z pozoru banalne danie stanie się kulinarnym dziełem sztuki. Podstawowa wersja przepisu poleca miód wielokwiatowy jako bazę marynaty, jednak jeśli wolisz zdecydowanie bardziej miodowe smaki możesz się pokusić o wykorzystanie miodu gryczanego, którego zdecydowany smak będzie mocniej wyczuwalny w bukiecie smakowym.
Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 250 g zielonych szparagów
- 1 żółta papryka
- 2 średnie cebule
na marynatę
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3 szczypty soli
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki trawy cytrynowej
- ½ łyżeczki chili
Wykonanie:
Filety z kurczaka pokrój na kawałki. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę po czym wrzuć do niej kawałki kurczaka. Wymieszaj aż sos równo pokryje całe mięso. Odstaw do lodówki na 2 h. Paprykę umyj i pozbaw gniazda nasiennego, po czym pokrój na grube paski. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka tak, żeby można wbić w nie patyk do szaszłyków. Szparagi umyj i oderwij od nich zdrewniałe końce. Kiedy mięso i warzywa są gotowe możesz przystąpić do przygotowania szaszłyków. Nabij mięso i warzywa na przemiennie na patyk komponując szaszłyki według własnego uznania. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Włóż szaszłyki na ruszt i piecz około 40 min, aż mięso się zarumieni. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę.
Szaszłyki możesz też upiec na grillu! Podawaj z sosem jogurtowo – czosnkowym.
0 komentarzy
zostaw komentarz