Sajgonki to klasyczne danie kuchni azjatyckiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywane z mięsem i warzywami, z czasem doczekały się licznych wariantów – również tych roślinnych. Wege sajgonki to doskonała propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych alternatyw, a w dodatku idealnie komponuje się z miodowym sosem, który dodaje im słodyczy i wyrazistości. Zobacz jak prosto możesz przygotować wegańskie sajgonki, które z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
- na rollsy
- 15 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 20-22 cm
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- kilka liści szpinaku
- kilka liści sałaty radicchio
- kiełki
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 ogórek
- 1 awokado
- czarny sezam
- sok z cytryny do skropienia
na sos
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka octu ryżowego
- sok z limonki
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki chilli
Wykonanie:
Ogórka i marchewkę obierz i pokrój w słupki, a paprykę w paseczki. Tofu odsącz z płynu, po czym również pokrój w paski. Awokado pokrój na plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Kiedy wszystkie składniki są gotowe, przystępujemy do zawijania rollsów. Do dużej patelni wlej ciepłą wodę, w której będziesz moczyć arkusze papieru ryżowego. Namaczaj papier ryżowy pojedynczo, przez kilka sekund, tuż przed zwijaniem, po czym osusz czystą ściereczką. Na wilgotny arkusz wsyp kilka ziaren czarnego sezamu, 3 liście szpinaku, a na nich kilka słupków: marchewki, ogórka, papryki, kiełków oraz tofu. Zawiń jeden bok naleśnika (tak jak zawija się krokiety) tworząc kieszonkę na nadzienie, potem zwiń drugi koniec. Całość zroluj ciasno w roladkę. Przygotuj w ten sposób pozostałe rollsy, do wyczerpania składników.
Na koniec w misce przygotuj sos z podanych w przepisie składników. Spring rollsy ułóż na desce i udekoruj. Podawaj z sosem do maczania.
0 komentarzy
zostaw komentarz