Tapioka to kasza wyrabiana z manioku – rośliny, której bulwy stanowią w Ameryce Południowej i Afryce podstawę żywienia. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, nie ma wyraźnego smaku, ani zapachu. Nie alergizuje dlatego jest polecana jako produkt dietetyczny nawet dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym. W kuchni można ją wykorzystać do zagęszczania sosów i deserów, ponieważ wykazuje działanie żelujące.
U nas na blogu prezentujemy pudding kokosowy z tapioką przygotowany przez kreatywne dziewczyny z bloga Absolutnie dobre. Danie swój smak przywodzący na myśl tropikalne wyspy zawdzięcza mleku kokosowemu i owocom. Polane obficie miodem, zapewni szybki zastrzyk energii.
Składniki:
- 600 ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 3 kiwi
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 pomarańcza
- garść orzechów pistacjowych bez soli lub każdych innych
Wykonanie:
W garnku zagotuj mleko, a następnie dodaj tapiokę, ksylitol lub cukier trzcinowy. Gotuj bez przykrycia często mieszając przez ok. 30 minut, aż tapioka stanie się całkowicie przezroczysta. W międzyczasie obierz dwa kiwi. Pokrój je na kawałki, a następnie zmiksuj blenderem na gładką na masę. Mus z kiwi wymieszaj w garnku z mlekiem i tapioką. Całość przelej do miseczek. Pomarańczę i pozostałe kiwi obierz ze skórki pokrój w plastry lub kosteczkę (tak jak lubisz), ułuż na wystudzonym puddingu. Orzechy rozdrobnij w moździerzu lub posiekaj nożem i posyp po wierzchu dania.
Całość polej obficie miodem
Można jeść od razu lub po schłodzeniu z dowolnymi owocami.
0 komentarzy
zostaw komentarz