Gdy za oknem zimno i wilgotno, wówczas jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i choroby. Warto w tym czasie zadbać o odporność organizmu. Dobrym pomysłem jest picie ciepłych napojów z dodatkiem takich składników jak miód i imbir, które mają korzystny wpływ na stan organizmu.
Syrop z miodu cytryny i imbiru to bardzo prosta mikstura, którą można z powodzeniem stosować profilaktycznie, w całym sezonie jesienno – zimowym.
Przepis na syrop na odporność z miodu, imbiru i cytryny pochodzi z bloga By Marenza.
Składniki:
- 2 cytryny
- 1 korzeń imbiru
- 4 goździki
- 1 szklanka (lub 200 g) płynnego miodu lipowego.
Sposób przygotowania:
Cytryny wyszoruj szczoteczką, a następnie skórkę wyparz wrzątkiem. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cytryny również pokrój w plastry. W wyparzonym słoiku układaj składniki warstwami. Warstwa cytryn, potem warstwa imbiru, a pomiędzy składniki dołóż goździki. Na koniec całość zalej warstwą miodu. Potrząśnij delikatnie słoikiem, aby miód dostał się we wszystkie szczeliny. Słoik zakręć i odstaw na 24 godziny, by składniki mogły się zmacerować. Sok z cytryny sprawi, że syrop będzie znacznie rzadszy od wlanego na początku miodu. Otrzymany syrop przechowuj w lodówce. Możesz go spożywać bezpośrednio na łyżeczce 2-3 razy dziennie, lub jako dodatek do herbaty. Można go przechowywać około 2 tygodnie.
0 komentarzy
zostaw komentarz