BLOGBLOG

SYROP NA ODPORNOŚĆ – Z CZOSNKU, MIODU I CYTRYNY

Czosnek miód i cytryna czyli kwintesencja odporności w jednej miksturze. Dziś polecamy domowy syrop na odporność.

Czosnek to skarbnica olejków lotnych oraz eterycznych, flawonoidów, witamin z grupy B oraz C, potasu, żelaza, a także magnezu, siarki i selenu. Jednym z jego olejków jest allicyna, której działanie bakteriobójcze porównuje się z działaniem penicyliny. Poza tym w czosnku znajdują się naturalne antyoksydanty działające przeciwzapalnie i antywirusowo.

Cytryna jest źródłem witaminy C

Miód posiada nieocenione właściwości prozdrowotne, antybiotyczne i przeciwzapalne. Więcej o jego zaletach możecie poczytać we wpisie „o właściwościach miodu”.

Przepis na syrop z czosnku miodu i cytryny pochodzi z bloga Di Bloguje. zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych i często wykorzystuje się go jako naturalny środek zwalczający przeziębienie.

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 2 główki/12-13 ząbków czosnku (polskiego – jest różowy)
  • 1/2 szklanki miodu (1 szklanka = 250 ml; dobrej jakości)
  • 1/2 szklanki wody (ciepłej, ale nie gorącej)

Wykonanie:

Do wyparzonego słoika wyciśnij sok z dokładnie wyszorowanych cytryn. (Sok może zawierać miąższ oraz pestki) Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Miód należy połączyć z ciepłą wodą (woda nie może przekroczyć około 45 stopni, ponieważ miód straci swoje dobroczynne właściwości i stanie się jedynie cukrem), a następnie przelać do pozostałych składników.
Całość dokładnie wymieszać. Syrop nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale my polecamy zakręcony słoik wstawić do lodówki na 3 doby, aby wszystkie składniki dobrze „się przegryzły”. Otrzymaną miksturę można przechowywać do 2-3 tygodni.
0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *