BLOGBLOG

Dlaczego warto sięgać po miód?

miód dla zdrowiaKażdy z nas czasem potrzebuje odrobinę słodyczy w życiu, a miód oprócz niekwestionowanych walorów smakowych zawiera mnóstwo cennych składników działających odżywczo i prozdrowotnie na organizm.  W wielu publikacjach z dziedziny Apiterapii znajdziemy informacje, iż miód wzmacnia serce, łagodzi objawy przeziębienia, działa korzystnie na wiele narządów wewnętrznych. Ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce i kosmetologii działając na skórę i włosy. Szczególnie właściwości miodu od dawna interesują ludzi nauki. Badania nad właściwościami miodu wciąż trwają, dzięki czemu wiedza na jego temat jest nieustannie weryfikowana.  Ponieważ temat jest interesujący i bardzo na czasie poniżej przedstawiamy listę kilku korzyści, które niesie ze sobą spożywanie miodu.

 

Miód działa jak naturalny antybiotyk.

Zabija wiele znanych bakterii,  a wśród nich gronkowce, paciorkowce i pałeczki e. coli, które wywołują groźne dla człowieka choroby. Niszczy także grzyby z rodzaju Candida. Miody w różnym stopniu działają niszcząco na drobnoustroje. Najskuteczniejsze w tym względzie są miody spadziowe ze spadzi iglastej oraz miody nektarowo-spadziowe, zaraz po nich gryczany i lipowy.

Za działanie antybiotyczne miodu odpowiada kilka zawartych w nim substancji. Część z nich pochodzi z gruczołów samych pszczół, a część z roślin. Główną rolę odgrywa enzym pochodzący z gruczołów ślinowych pszczoły – oksydaza glukozy. To ona wchodzi w reakcję z zawarta w miodzie glukozą, powodując powstawanie nadtlenku wodoru. Znacie go wszyscy, bo 3% roztwór nadtlenku wodoru to powszechnie znana woda utleniona. Oprócz tego miód zawiera jeszcze lizozyl i apidycynę, które również pochodzą od samych pszczół. Z nektaru i pyłku roślin natomiast, zwłaszcza tych olejkowych oraz ze spadzi iglastej pochodzą substancje takiej jak: tymol, eukaliptol, mentol, pinen i kamfen, poza tym związki flawonoidowe (kemferol, kwercetyna, apigenina), garbniki katechinowe oraz kwas benzoesowy.  Sporo tego przyznacie.

 

Pomaga w problemach sercowych.

Miód wpływa korzystnie na układ krwionośny i serce. Jak podają źródła przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zahamowania procesu miażdżycowego, a zawarty w nim potas i acetylocholina wzmacniają siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Wykorzystuje się go jako środek wspomagający podstawowe leczenie w niewydolności serca, chorobie niedokrwiennej, nadciśnieniu tętniczym.  Na szczególne zainteresowanie zasługują tu miody: lawendowy, melisowy, spadziowy z drzew iglastych, rzepakowy i malinowy.

 

Koi nerwy, łagodzi ból głowy.

Miód ma zbawienny wpływ na wszystkich zestresowanych i przemęczonych pracą. Poprzez swoje działanie uspokajające i nasenne pomaga łagodzić skutki nadmiernego napięcia nerwowego, zwłaszcza w stanach wyczerpania pracą umysłową, wycieńczenia, apatii. Ułatwia zasypianie, wycisza i polepsza sen. Pomaga w stanach depresyjnych i nerwicach, pomaga także osobom cierpiącym na migreny niwelując ból. Najlepsze efekty działania na układ nerwowy mają miody: lawendowy, melisowy, lipowy i gryczany.

Warto wiedzieć że:

Miód osłabia działanie używek, takich jak kawa, papierosy i alkohol. Wspomaga również proces dochodzenia do zdrowia osób skażonych promieniowaniem.

 

Pomaga w stanach przeziębienia i grypy.

Tradycyjnie już uznawany za niezastąpiony środek profilaktyczny w okresie, kiedy przeziębienia i grypa dają się nam we znaki. Najlepsze efekty daje na samym początku infekcji, gdy choroba nie jest jeszcze w pełni rozwinięta. Dlatego warto stosować go zapobiegawczo w całym okresie jesienno – zimowym. Regularnie spożywany, zwłaszcza w postaci rozcieńczonej niszczy drobnoustroje oraz nawilża i regeneruje błony śluzowe układu oddechowego. W przypadku infekcji łagodzi kaszel i ból gardła, obniża gorączkę. Szczególnie cenne w stanach przeziębienia będą miody: lawendowy, tymiankowy, malinowy, spadziowy ze spadzi iglastej i lipowy, który wykazuje właściwości napotne.

 

Oczyszcza wątrobę i reguluje trawienie.

Poprawia funkcjonowanie żołądka i jelit zarówno pod względem motorycznym jak i kondycji błon śluzowych tych narządów. Ponieważ zawiera duże ilości łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy, które szybko się wchłaniają nie obciążając układu pokarmowego, jest niezastąpiony w okresach rekonwalescencji po przebytych infekcjach układu pokarmowego. Glukoza ma również spore zasługi w procesach odtruwania organizmu, a co za tym idzie ma wpływ na stan wątroby.

 

Opracowano na podstawie broszury „Leczenie Miodem” B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia PZP Warszawa 1998r.

2 komentarze
  • Magdalena Sz L 08 listopada 2018 odpowiedź

    Miód to cud 🙂 ma fantastyczne właściwości

  • Elżbieta 09 listopada 2018 odpowiedź

    Miód dobry na wszystko zdrowy i naturalny warto go jeść. Takie artykułu powinny częściej gościć na portalach aby więcej osób wiedziało o jego dobroczynnym działaniu na organizm

zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *