Kuchnia orientalna pełna jest ciekawych smaków i nieznanych aromatów, które pobudzają kubki smakowe i wyobraźnię. Jednym z nich jest miód.
Adrianna autorka bloga @ Moja Szczypta Orientu z kuchnią i kulturą algierską związana jest od wielu lat. Uwielbia ten kraj za piękne krajobrazy i pyszne jedzenie. Odbyła wiele inspirujących podróży do Algierii, a z każdej przywiozła również przepisy na potrawy. Przepisy Adrianny możecie znaleźć na Instagramie @moja_szczypta_orientu_
Dziś na naszym blogu jeden z przepisów Adrianny.
BAGHRIR czyli ,,naleśniki tysiąca dziur”, bardzo popularne w Algierii. Tradycyjnie podawane na słodko z masłem i miodem lub konfiturą, albo na słono z dodatkiem serka.
Idealne na leniwe, weekendowe śniadanie.
SKŁADNIKI
- 500 g semoliny (semolina to mąka z pszenicy twardej durum) *
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant – 30 g proszku do pieczenia
- spora szczypta soli oraz cukru
- ok. litra lub nieco więcej ciepłej, przegotowanej wody
- do podania: miód, masło, konfitura lub owoce
WYKONANIE
Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia zmiksuj dokładnie w dużej misce. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko ponownie. W razie potrzeby dolej jeszcze wody. Ciasto powinno mieć konsystencje nieco gęstszą niż do zwykłych naleśników. Gotowe ciasto zostaw na 15 minut.
Po upływie czasu wylewaj porcję ciasta za pomocą chochelki na rozgrzaną, suchą patelnie. Naleśniki nie mogą być zbyt grube. Nie rozprowadzamy ciasta po patelni. Smaż tylko z jednej strony na średnim ogniu przez ok. minutę
Podawaj z masłem i miodem lub ulubionymi dodatkami.
0 komentarzy
zostaw komentarz