BLOG

Sałatka z truskawkami, fetą i czarnymi oliwkami

Truskawki, oliwki i miód w jednej znakomitej wiosennej sałatce. Sałatka typowo wiosenna, ale także mocno sezonowa. Najsmaczniejsza wtedy, gdy truskawki dojrzeją w ciepłym czerwcowym słońcu.

Przepis i zdjęcia przygotowane przez Karolinę z bloga Kocie Łakocie

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • pół opakowania rukoli
  • 300 g truskawek
  • 20 czarnych oliwek
  • 100 g sera feta

SOS NA 2 PORCJE

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu ( Karolina użyła naszego miodu wielokwiatowego Huzar)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE

Rukolę ułożyć na półmisku, poukładać na niej połówki truskawek, pokrojoną fetę i czarne oliwki (pamiętajcie, żeby nie mieszać ze sobą składników – truskawki zabarwią wówczas fetę, co nie wygląda najlepiej). W szklance/miseczce przygotować sos: wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i polać po sałatce. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

2 komentarze
  • Anetta Gawryluk 25 lipca 2018 odpowiedź

    Cudowne smaki. Dziękuję za inspirację ☺

  • HUZAR 30 lipca 2018 odpowiedź

    Wspaniale 🙂 Polecamy się na przyszłość 🙂

zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *