BLOGBLOG

Batony miodowo orzechowe

 

Uwielbiamy zdjęcia Słone Słodkim Przeplatane, są jasne, eteryczne, bardzo wysmakowane i takie kobiece.  Kochamy też przepisy Magdy za to, że są proste ale bardzo pomysłowe, jak na przykład te orzechowo miodowe batony – świetna przekąska do szkoły czy pracy.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
  • mała szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów ( pół na pół orzechy laskowe i nerkowce)
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki miodu wielokwiatyowego

* do odmierzania użyj szklanki o pojemności 250 ml

WYKONANIE

W misce wymieszaj płatki owsiane z solą oraz z grubsza posiekanymi orzechami. Wlej płynny olej kokosowy oraz miód (warto go przed użyciem lekko podgrzać, aby nabrał płynnej konsystencji). Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać lepka masa. Masę przełóż do podłużnej formy na tartę lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (od Ciebie zależy kształt batonów) i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 15 – 20 minut, aż batony nabiorą złotego koloru.

Po ostudzeniu masę potnij na kawałki(batony).

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *