BLOGBLOG

Fit ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe opracowała specjalnie dla nas Karolina, która kocha piec i gotować, a do tego jeszcze robi fantastyczne zdjęcia jedzenia.  Ten i inne przepisy Karoliny znajdują się na jej blogu  Kocie Łakocie.

Przepis jest pomyślany tak, aby był lekki. Nie zawiera cukru. Został on zastąpiony wielokwiatowym miodem Huzar z serii Miody Polskie. Klasyczną mąkę zastępuje mąka graham oraz wiórki kokosowe.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 4 jajka
  • 50 g miodu
  • 260 g mąki graham
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 ml oleju rzepakowego/kokosowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 1 serek naturalny
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • orzechy włoskie i wiórki kokosowe do dekoracji

WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując. Dodać miód (musi być płynny), zmiksować. Dodać przesianą mąkę i resztę składników – delikatnie wymieszać widełkami lub łyżką. Masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut do godziny (do suchego patyczka). Ostudzić. Gdy ciasto wystygnie, przygotować polewę. Wystarczy serek zmiksować z miodem/ksylitolem i wyłożyć na wierzch. Udekorować orzechami włoskimi i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, żeby polewa zastygła i dopiero wtedy podawać. Smacznego :-).

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *