Łosoś w marynacie miodowej z nutą imbiru i pomarańczy przywodzi na myśl smaki dalekiej Azji. Ta propozycja opracowana dla nas przez Foodlife.pl będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych potraw grillowych i zapewne zaskoczy nie jednego smakosza owoców morza.
Składniki:
- około 1 kg łososia
Składniki na marynatę
- 150 ml soku z pomarańczy
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego na grilla
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka tartego, świeżego imbiru
- sól
Wykonanie:
Umyj łososia, pokrój na porcje, delikatnie posól i odstaw do lodówki. Następnie przygotuj marynatę. W małym rondelku zmieszaj sok z pomarańczy, sos sojowy i miód, po czym dodaj pozostałe przyprawy, i zagotuj na małym ogniu. Gotuj do czasu aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotową marynatę zdejmij z ognia i wystudź. Kiedy marynata przestygnie oblej nią dokładnie kawałeczki łososia i odstaw ponownie do lodówki na minimum 2 godziny. Kiedy samki już dobrze się połączą upiecz rybę na grillu lub patelni grillowej.
Smacznego!
0 komentarzy
zostaw komentarz