Ta niesamowita tarta karmelowa uwodzi nie tylko smakiem. Już od samego patrzenia cieknie ślinka i robi się cieplej na sercu. Przepis opracowała dla nas Agata, mistrzyni pięknych nietuzinkowych potraw, które publikuje na swoim Instagramie @_delighted.
Składniki:
Spód
- 150—200g pokruszonych ciasteczek
- 60g oleju kokosowego
Warstwa I
- 2 łyżki pasty kokosowej
- Proszek z buraka lub pitaya (można wykorzystać również kawałek ugotowanego i zblendowanego buraka, wtedy jednak należy dodać więcej mąki)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki mleka kokosowego z puszki
Warstwa II karmelowo -miodowa
- 10 krowek
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 5 łyżek mleka kokosowego (tłustego, z puszki)
Warstwa III
- 200ml mleka (u mnie z nerkowców)
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka agar agar
- 4 kostki białej czekolady
- Opcjonalnie : barwnik spożywczy /proszek z buraka lub pink pitaya dla lekko różowego koloru
Wykonanie:
Ciasteczka pokrusz i umieść w misce wraz z roztopionym olejem kokosowym, a następnie zblenduj do połączenia składników. Powstałą masę rozłóż na spodzie formy. W następnym kroku wszystkie składniki pierwszej warstwy zmieszaj w miseczce, po czym rozsmaruj na przygotowanym wcześniej spodzie. Kolejno wykonaj warstwę drugą. Zacznij od roztopienia w rondelku krówek, a kiedy będą już płynne dodaj do nich miód i mleczko kokosowe cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę wylej ostrożnie na wcześniejszą warstwę i rozsmaruj za pomocą szpatułki. Teraz kolej na trzecia warstwę. Zacznij od zagotowania 150ml mleka z agarem. Pozostałą część mleka wymieszaj z budyniem i różowym barwnikiem, a następnie dodaj ją do zagotowanego wcześniej mleka. W tym samy kroku dodaj także i białą czekoladę i następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Wylej masę na ciasto i odstaw do schłodzenia na minimum godzinę. Przed podaniem udekoruj owocami.
0 komentarzy
zostaw komentarz