BLOG

Łosoś w marynacie miodowej z miso

Fot. Absolutniedobre.pl

Łosoś w marynacie miodowej z miso.  Brzmi dość niezwykle?  Postaramy się Was przekonać, że to w gruncie rzeczy doskonałe połączenie.

Miso jest filarem japońskiej kuchni, a jej smak stanowi podstawę wielu japońskich potraw. Pasta ze sfermentowanej soi,  czasem z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, czyli właśnie miso występuje w kilku odmianach. Nazwy odmian nawiązują do koloru. Jest więc miso białe, żółte, czerwone i czarne, a różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale i zapachem oraz aromatem. Różnice te wynikają ze składu i długości procesu fermentacji. Owoce morza to również ważny składnik japońskiej kuchni, więc tajemnica użycia miso do popularnego łososia powoli się wyjaśnia. Miso i łosoś pasują do siebie nie od dziś. A  ponieważ jesteście w naszej kuchni to nie może zabraknąć i miodu, który doda daniu subtelną nutę słodyczy. W tym zestawieniu będzie to jak wisienka na torcie – ukoronowanie smakowych wrażeń.

Składniki:

  • 2 łyżki miso
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 2 kawałki łososia (300 g)
  • 1 limonka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj w garnku miso, miód, sos sojowy, sok z limonki oraz olej, po czym powstałą
marynatą nasmaruj łososia i przełóż go do żaroodpornego naczynia. Limonkę pokrój na cienkie plastry i ułóż na wierzchu. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 15 min. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Podawaj od razu solo lub z ryżem i ulubioną surówką.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *