Mak zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na wigilijnym stole. Zamiast jednak podać go w formie tradycyjnej kutii czy makowca wypróbuj rogaliki makowe na miodzie wielokwiatowym.
Składniki:
na ciasto
- 4 szklanki mąki
- 100 ml mleka
- 80 g cukru trzcinowego
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki płatków migdałowych
masa makowa
- 1 szklanka maku mielonego
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj ciepłe mleko wymieszane z drożdżami i cukrem, szczyptę soli, 3 jajka, żółtko (białko oddziel i zostaw na później), roztopione masło. Wymieszaj składniki i wyrób ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia.na około 30 minut. Przygotuj masę makową. Rozpuść masło, dodaj mak, mleko i gotuj. Dodaj posiekane bakalie, miód i podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Rozwałkuj wyrośnięte cisto na grubość około 3 mm. Wytnij z niego 10 równych trójkątów. Na każdy nałóż łyżkę masy makowej. Zwiń w rulon i dociśnij rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmaruj białkiem i posypujemy migdałami. Odstawiamy do wyrośnięcia około 15 minut. Piecz w 180°C przez około 20 minut.
0 komentarzy
zostaw komentarz