BLOGBLOG

Batony serowe z miodem lipowym

batony serowe z miodem lipowym
Fot. Aleksandra Sadłowska

Przepis na batony serowe opracowała dla nas Ola Sadłowska publikująca swoje przepisy na IG olasad.food. Takie batony będą doskonałą przekąską lub deserem. Słodzone są miodem, a ponieważ ich przygotowanie nie wymaga gotowania, miód zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.

Składniki:

(na 6 dużych batonów a’la lody na patyku)

  • 250 g chudego twarogu
  • 200 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 70 g masła
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 150 g świeżych malin
  • 400 g ulubionej czekolady
  • forma silikonowa do lodów
  • patyczki do lodów

Wykonanie:

Twaróg, serek i miód zblenduj na gładką masę. Rozpuść masło, dodaj i połącz z resztą masy. Następnie masę podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie połącz. Owoce rozgnieć widelcem. Teraz czas na formowanie batonów.  Do foremki silikonowej przekładaj warstwowo masę białą, maliny, a następnie masę kakaową. Do środka wsuń patyczki. Wyrównaj masę i schłodź w zamrażarce do całkowitego stężenia (kilka godzin/cała noc). Kiedy batony są już odpowiednio stężałe przygotuj czekoladę do polania.  W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i umieść ją w wysokim naczyniu, np.  w kielichu od blendera. Zmrożone batony wyjmij z foremki, a następnie trzymając za patyczek i równomiernie zanurz je w czekoladzie. Gotowe odłóż na papier do pieczenia i umieść w lodówce do całkowitego zastygnięcia czekolady. Podawaj na zimno. Smacznego!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *