BLOGBLOG

Domowe sezamki z miodem

domowe sezamki
Fot. Czarna Wisienka

Domowe sezamki to jedna z najprostszych słodkich przekąsek. Można ją wykonać dosłownie z 2 składników. Te sklepowe zawierają w sobie sporo cukru, ale można samemu przygotować ich zdrowszą wersję zastępując cukier miodem.

Przepis na domowe sezamki przygotowała Czarna Wisienka 

 

Składniki:

Przygotowanie:

Wytnij 2 kawałki papieru do pieczenia. Podpraż sezam na patelni na złoty kolor, uważaj aby go nie spalić. Lekko go przestudź, a następnie wymieszaj z 2 płaskimi łyżkami miodu. Całość przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj. Włóż do lodówki na kilka godzin. Stężałe sezamki pokrój nożem. Domowe sezamki gotowe!

Wskazówki i informacje od autorki

Brak cukru w sezamkach powoduje, że nie wyjdą chrupiące. Z samego sezamu i miodu wyjdą bardziej miękkie sezamki, ale jeżeli masz ochotę na chrupiące to pod koniec prażenia sezamu dodaj cukier i delikatnie go skarmelizuj, następnie dodaj 1 łyżkę mniej miodu niż w przepisie.

Możesz użyć miksu sezamów – białego i czarnego.

Jeżeli przesadzisz z ilością miodu i sezamki będą zbyt giętkie włóż je do zamrażarki, ale o nich nie zapomnij!

W sezonie zimowo-jesienno-chorobowym podkręć ich smak szczyptą cynamonu, chilli i kurkumy! Będzie jeszcze zdrowiej.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *