BLOGBLOG

Dyniowa latte z miodem wielokwiatowym

Dyniowa latte, przyrządzana na bazie puree z dyni lub syropu dyniowego, to bardzo ciekawa propozycja rozgrzewającego napoju. Ponieważ sezon dyniowy właśnie się zaczyna warto przypomnieć ten aromatyczny napój z dodatkiem miodu, cynamonu, kurkumy, anyżu i przyprawy do piernika daje , która daje efekt niebiańskiego smaku. Świetnie nadaje się jako alternatywa dla tradycyjnego latte. Można ją zabrać w kubku termicznym do pracy i rozkoszować się smakami jesieni i ulubionej kawy. Jak zapewnia autorka przepisu nie jest ona trudna w przygotowaniu, więc warto spróbować chociaż raz.

Składniki

  • Około 100 g dyni
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • Przyprawa do piernika – szczypta
  • Cynamon – szczypta
  • Anyż – szczypta
  • Zaparzona kawa – pół szklanki
  • Mleko owsiane ( może być krowie) – pół szklanki

Przygotowanie

Dynię (dowolny rodzaj) obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w garnku z delikatnie osoloną wodą. Po odcedzeniu blendujemy z gorącym mlekiem, dodajemy przyprawy, w dalszej kolejności dodajemy zaparzoną kawę, a na koniec miód. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do szklanki lub ulubionego kubka. Przed podaniem można posypać startą gorzką czekoladą i przyprawą do piernika.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *