BLOG

Herbatka ze skórek owoców i róży słodzona miodem

herbatka ze skórek owoców i róży słodzona miodem
Fot. Absolutnie Dobre

Herbatka ze skórek owoców i róży słodzona miodem wielokwiatowym z nutą miodu lipowego to nasza propozycja na koniec lata. Zrobiło się chłodniej, zwłaszcza w ostatnich dniach. Wyraźnie czuć, że nieuchronnie zbliża się jesień. Na rozgrzanie i poprawę nastroju proponujemy zatem herbatę, która kojarzy się jeszcze bardzo letnio. Kwiaty, owoce, a do tego słodycz miodu to bardzo słoneczna kompozycja wprost z kuchnia Absolutnie Dobre

 

Składniki:

  • skórki owoców ( z 1jabłka, gruszki, cytryny, mandarynki, pomarańczy)
  • ½ l wody
  • 5 – 6 suszony kwiatów róży lub  łyżka płatków
  • miód do smaku

Sposób przyrządzania:

Skórki po owocach dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Następnie wrzuć do garnka z wrzącą wodą i chwile gotuj – tak około 7 minut. Przygotuj dzbanek i wrzuć do niego różę, po czym odcedź ugotowany wywar ze skórek wprost do dzbanka. Jeśli potrzebujesz możesz dopełnić dzbanek wrzątkiem.  Teraz odczekaj chwilę, aby róża miała szansę się dobrze zaparzyć, a całość napoju nieco przestygła. Na koniec posłodź miodem wg uznania. Pamiętaj, że ciepłe napoje należy przed posłodzeniem miodem najpierw przestudzić do temperatury około 40 °C, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.