BLOG

Kanapka z grillowanym tofu w miodowej marynacie.

kanapka z grillowanym tofu
Fot. Aleksandra Wiertel @olasad.food

Co powiecie na grill w wersji azjatyckiej? Kanapka z grillowanym tofu zamarynowanym wcześniej w marynacie z miodu i sosu sojowego w połączeniu z ostrym kimchi to pomysł kulinarny Oli Wiertel (IG @olasad.food).

W przepisie Ola wykorzystała miód wielokwiatowy  dedykowany na grilla. Wyróżnia go wygodne opakowanie ułatwiające dozowanie. To prawdziwy must have tego lata. Do kupienia w Netto i Carrefour.

Składniki na marynatę do tofu:

  • 4 łyżeczki miodu
  • 6 łyżeczek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ząbek drobno posiekanego czosnku
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • mały kawałek świeżego, drobno pokrojonego imbiru
  • pieprz

Pozostałe składniki:

  • 1 świeża bagietka
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 8 łyżek majonezu
  • 4 łyżki ostrego kimchi
  • 1 duży ogórek
  • 1 duża marchewka
  • kiełki
  • gałązki świeżej kolendry

Wykonanie:

Tofu pokrój w plasterki i ułóż w misce. W kubku wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i polej nimi plastry tofu, tak aby były obtoczone z obu stron. Odstaw na co najmniej 15 minut do lodówki.

Bagietkę pokrój na 4 części. Rozetnij ją tak, jak do hot dogów.  Ogórka i marchewkę obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki, np. za pomocą obieraczki do warzyw. Tofu grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 2 minuty z każdej strony.  Kiedy wszystkie składniki są przygotowane czas na robienie kanapek. Bagietkę wewnątrz posmaruj obficie majonezem, następnie włóż do środka kimchi, ciepłe tofu,

marchewkę, ogórka, kiełki i gałązki świeżej kolendry. Pyszne bagietki gotowe, smacznego!

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *