BLOG

Kompot z rabarbaru

Fot. www.absolutniedobre.p

Kompot z rabarbaru to zwiastun nadchodzącego lata. Doskonały solo lub jako dodatek do obiadu czy deseru. Gasi pragnienie, orzeźwia i wspaniale smakuje, a w dodatku jest banalnie prosty do zrobienia. Przepis poniżej to wariacja na temat klasycznego kompotu rabarbaru, którą opracowały dziewczyny z bloga Absolutnie Dobre.

Składniki:

  • 2, 3 laski  rabarbaru, pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 4 – 5 cm  korzenia imbiru, świeżego 
  • 1 pomarańcza
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego

W przepisie sugerujemy wykorzystanie miodu wielokwiatowego, ale możesz wykorzystać również miód akacjowy lub rzepakowy. Oba o delikatnym słodkim aromacie,  który nie będzie dominował kompozycji smakowej kompotu.

Wykonanie:

Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie przygotuj składniki kompotu. Umyj i zetrzyj na tarce imbir, a rabarbar pokrój na kawałki długości 1,5 cm. Pomarańczę także umyj i przekrój na pół. Do gotującej się wody dodaj kolejno starty na tarce imbir oraz pokrojony rabarbar. Z połówki pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do gotującego kompotu. Skórkę z pomarańczy w całości wrzuć do wywaru. Całość gotuj jeszcze około 10 minut, aż rabarbar zmięknie.

Gdy kompot będzie gotowy odcedź go przez sitko, a na koniec dodaj miód. Kompot można pić zarówno na ciepło jak i na zimno z kostką lodu.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.