BLOG

Kompot z żurawiną i malinami

Jesienne chłody sprzyjają przeziębieniom, dlatego warto wykorzystać każdy sposób by wzmacniać odporność organizmu. Ciepłe napoje, zwłaszcza te słodzone miodem, nie tylko przyjemnie rozgrzeją ale pomogą dostarczyć wielu cennych składników. Kompot z żurawiną i malinami to prawdziwe kombo dla odporności, zwłaszcza jeśli posłodzisz go
miodem lipowym.  Żurawina i maliny wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, zawierają tez duże ilości witaminy C. Miód lipowy uważany jest za najlepszy z miodów jeśli chodzi o profilaktykę przeziębienia i gryp. Podobnie jak kwiaty lipy z których nektaru pochodzi, zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, glikozyd, garbniki i saponiny, dzięki którym wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne.

Składniki:

  • 1½ l wody
  • 1 szklanka żurawiny
  • świeżej lub mrożonej
  • ½ szklanki malin
  • świeżych lub mrożonych
  • 1 jabłko
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 laska cynamonu lub łyżeczka
  • 2 łyżki miodu lipowego
Miód Lipowy z serii Miody Europejskie

Wykonanie:

W garnku zagotuj wodę, dodaj żurawinę, maliny i gotuj około 5 min. Dodaj wydrążone z gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki jabłko, cynamon i gotuj jeszcze chwilę, aż jabłko zmięknie. Dorzuć rozmaryn i odstaw do wystudzenia. Kiedy kompot przestygnie posłodź go miodem. Przed podaniem odcedź i przelej do szklanek.

 

Kompot można pić zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

 

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *