BLOGBLOG

Miód ekologiczny – Jak go rozpoznać?

Miód ekologiczny jak i żywność ekologiczna w ogóle, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Klienci co raz częściej też świadomie sięgają po żywność wyższej jakości. Sklepy z tzw. zdrową żywnością  znaleźć można w prawie każdym mieście. Produkty ekologiczne zakupimy również w prawie każdym większym markecie, bo te by nadążyć za wymaganiami klientów zadbały o odpowiedni asortyment.  Działy oferujące tylko najwyższej jakości produkty, a wśród nich miód ekologiczny są już normą.

Zainteresowanie tematyką żywienia widać doskonale  w sieci. Pojawiły się liczne portale tematyczne, blogi i fora. Znaleźć tam można wiele ciekawych informacji i rzetelnej wiedzy. Niemniej mimo wielu napisanych słów o pewnych sprawach warto pisać.

Skąd ten miód ekologiczny?

Jest wiele obiegowych przekonań na temat produktów ekologicznych, niestety wiele z nich nie do końca słusznych. W tym artykule jednak nie będziemy się nimi zajmować, ale postaramy się uporządkować fakty.  Produkty ekologiczne, a pośród nich i miód ekologiczny to takie, które zostały wyhodowane lub wytworzone w czystym środowisku przy pomocy naturalnych środków i technik, bez użycia chemicznych środków bakteriobójczych i grzybobójczych. Od razu widać, że poprzeczka dla producenta żywności postawiona jest wysoko. Nie każde gospodarstwo rolne, czy w wypadku miodu pasieczne, jest w stanie spełnić  wyśrubowane wymagania, które szczegółowo opisują rozporządzenia Unii Europejskiej. Realizacja tych warunków wymaga od producenta żywności wiele pracy, a przede wszystkim zmiany myślenia o całym procesie produkcji. Gospodarstwa zlokalizowane w czystych ekologicznie regionach, które zdecydują się podjąć wyzwanie nazwiemy gospodarstwami rolnictwa ekologicznego. Wprowadzenie zmian jest pierwszym krokiem, ale aby gospodarstwo mogło tytułować się gospodarstwem ekologicznym musi jeszcze przejść proces certyfikacji, który oznacza poddanie się kontroli inspektorów jednostki certyfikującej. Więcej o procesie certyfikacji można poczytać bezpośrednio na stronach jednostek certyfikujących.

Takie certyfikaty wydawane są na rok i przedłużane po pozytywnym przejściu kolejnej kontroli, dzięki temu nie ma zagrożenia, że producent po pewnym czasie obniży standard produkcji. Tym co gwarantuje wysoką jakości jest zatem ścisła kontrola warunków produkcji oraz produktu. Producenci kontrolowani są przez jednostki certyfikujące , a te z kolei kontroluje bezpośrednio rząd, łańcuch kontroli sięga wysoko, więc sprawa jest poważna.

Jakie wymagania musi spełnić pasieka ekologiczna?

Miód ekologiczny,  może pochodzić wyłącznie z certyfikowanych ekologicznych pasiek.  Warunki jakie musi spełnić takie gospodarstwo wymienia portal Polska Ekologia, a należą do nich:

  • Lokalizacja na terenie, na którym stężenie szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę nie może przekraczać wartości dopuszczalnych.
  • W promieniu maksymalnego zasięgu pszczół czyli ok. 3 km, powinny znajdować się tylko gospodarstwa ekologiczne lub dzika roślinność.
  • Na  wymienionych terenach nie wolno stosować żadnych chemicznych oprysków. Fakt ten muszą potwierdzać stosowne zaświadczenia.
  • Należy zachować odpowiednią odległość pasieki od wysypisk i spalarni śmieci, ruchliwych dróg, autostrad itp.  Wszystko to aby znalezienie się szkodliwych substancji w miodach, pyłku, pierzdze i propolisie.
  • Samo rozpoczęcie produkcji ekologicznej w pasiece musi być poprzedzone okresem przejściowym trwającym przynajmniej rok, a zanim powstanie pierwszy ekologiczny miód mijają trzy lata.
  • W tym okresie musi nastąpić całkowita wymiana plastrów, uli bądź ich elementów na nowe, wolne od skażeń spowodowanych między innymi dotychczasowym stosowaniem leków pszczelich. Jest to niezmiernie ważne, gdyż w tych plastrach pszczoły składają miód.
  • Wosk z którego zrobione są plastry musi być czysty i nie może zawierać żadnych środków roztoczobójczych.
  • W czasie pozyskiwania miodu nie wolno stosować żadnych syntetycznych dodatków, ani konserwować miodu.
  • Pszczoły mogą być dokarmiane jedynie ekologicznym pokarmem bądź miodem ale tylko w określonych, wyjątkowych sytuacjach.
  • W pasiece zabrania się stosowanie antybiotyków w ramach profilaktyki lub zwalczania szkodników pszczół. Dopuszcza się jedynie stosowanie środków ziołowych oraz preparatów na bazie olejków (np. mentolowego, tymolowego) i kwasów organicznych (np. szczawiowego i mrówkowego).
  • Ule muszą być wykonane z naturalnych materiałów jak drewno lub słoma, nie można do nich stosować farb i klejów zawierających szkodliwe substancje.
  • W czasie pozyskiwania miodu nie wolno stosować substancji dodatkowych oraz innych składników wspomagających.
  • Wirowanie miodu może odbywać się tylko w pasiece ekologicznej, wyposażonej w pracownię pszczelarską spełniającą wymogi higieniczne i weterynaryjne.

Więcej na ten temat możecie przeczytać również w materiałach informacyjnych Zakładu Pszczelnictwa w Puławach 

Jak rozpoznać miód ekologiczny na półce sklepowej?

Aby rozpoznać produkt ekologiczny należy uważnie czytać etykiety.  Symbol liścia utworzony z unijnych gwiazdek na zielonym tle gwarantuje, że mamy przed sobą produkt najwyższej jakości. Tego znaczka nie można kupić, a tym bardziej używać bez zezwolenia jednostki certyfikującej. Firmy, które przeszły kontrolę i spełniły wymogi posiadają swój własny numer certyfikatu. Dzięki takiej identyfikacji można je znaleźć na stronach jednostek certyfikujących. Wszystkie produkty ekologiczne, również miód ekologiczny sprzedawane na terenie UE muszą być oznaczone, według jednolitych zasad. Na etykiecie czy opakowaniu muszą się znaleźć poniższe informacje:

  • Nazwa produktu.
  • Nazwa i adres producenta.
  • Informacja o ekologicznym sposobie produkcji. Napis:  produkt rolnictwa ekologicznego lub Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE oraz specjalny kod informujący o jednostce certyfikującej, która kontroluje producenta.(np. PL-EKO-01).
  • Oprócz tego nazwa i numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej.

 Czy znasz produkty ekologiczne HUZAR?

Firma Huzar już w roku 2013 uzyskała Certyfikat zgodności Ekogwarancja PRTE i od wielu lat pozytywnie przechodzi coroczne kontrole inspektorów. Wszystko po to aby mieć pewność, że produkt który wprowadzamy na rynek jest najwyższej jakości.

Wśród naszych produktów ekologicznych znajdziecie miód ekologiczny wielokwiatowy, lipowy i akacjowy, a także ekologiczny syrop z agawy.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komentarz
  • Liliana 19 października 2018 odpowiedź

    Bardzo ciekawy ten artykuł. Dużo dowiedzieć się można na temat miodu ekologicznego 🙂

zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *