BLOG

Sernik cynamonowy z miodem

sernik cynamonowy z miodem

Sernik cynamonowy z miodem pojawił się w grudniu na blogu Kocie Łakocie , z którym mamy już wspólną historię owocnej współpracy. Podobnie jak w przypadku poprzednich publikacji i tym razem przepis okazał się wyśmienity. Ten sernik nie zawiera ani grama cukru podobnie jak inne przepisy znajdujące się na Blogu. Sernik będzie więc doskonałym słodkim deserem zwłaszcza dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych.

Składniki na spód:

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 50 g erytrolu zmielonego na puder
  • 1 białko jaja
  • 25 g mąki graham (w wersji bezglutenowej można ją zastąpić mąką ryżową)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 25 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 całe jajka + 1 żółtko
  • 2/3 szklanki erytrolu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • mielony cynamon do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180°C, dużą blaszkę (np. piekarnikową) wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód (oprócz masła) wrzuć do miski i zagnieć, a następnie wyłóż ciasto na blachę i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Potnij ciasto na mniejsze kawałki (kształt nie ma znaczenia, i tak później będziemy ciasto mielić) po czym piecz przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto, tak by nadawało się do dalszej obróbki.

Wystudzone kawałki ciastka rozdrobnij w melakserze/blenderze na piasek. Dodaj do nich masło i ponownie zagnieć. Następnie taką gotową masę umieść na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

W dużej misce umieść wszystkie składniki na masę serową i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód.

Tortownicę wstaw do piekarnika. Na spodzie piekarnika postaw też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu wyjmuj z piekarnika stopniowo, tak by ciasto mogło powoli osiągnąć temperaturę pokojową.

Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki, przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem posyp wierzch ciasta cynamonem.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *