BLOGBLOG

Tamina – algierski deser z semoliny i miodu

 

Tamina - deser algierski z miodem

Tamina to bardzo popularny algierski deser znany również pod nazwą takneta. Przepis różni się nie co w doborze składników w  zależności od regionu, z którego pochodzi. Czasem dodaje się do niego migdały i wodę różaną, kiedy indziej wodę z kwiatu pomarańczy, ale niezależnie od wszystkich alternatywnych dodatków pozostaje łatwy i szybki w przygotowaniu. Wersja, którą Wam prezentujemy pochodzi z bloga Moja szczypta orientu.

 

Składniki:

  • 400 g semoliny (można zastąpić ją kaszą manną-semoliną)
  • 190 g miodu pomarańczowego
  • 160 g masła
  • cynamon do posypania

 

Wykonanie:

Na rozgrzaną i suchą patelnie wsyp semolinę i praż, aż uzyska złoto-brązowy kolor (cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła). Po uprażeniu przełóż semolinę do miski na ok. 15 minut, aby wystygła. W garnuszku roztop masło i miód, a następnie gorące wlać do miski z semoliną. Energicznie wymieszaj łyżką. Odstaw na chwilę, aby stężała i ostygła, a następnie posyp szczyptą cynamonu dla dekoracji.

Tradycyjnie tamine nakłada się na płaski talerzyk lub miseczkę, ale można ją również pokroić w małe kawałeczki, gdy już ostygnie i stanie się zwarta.

Najlepiej smakuje jako przekąska do kawy i herbaty.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *