BLOG

Właściwe przechowywanie miodu – praktyczne porady.

przechowywanie miodu
Fot. Absolutniedobre.pl

Miód ma działanie antyseptyczne, o czym pisaliśmy już niejednokrotnie i ta właściwość, wpływa zarówno na wartość miodu w dietetyce jak i na jego trwałość. Miód bardzo długo zachowuje przydatność do spożycia. Można się spotkać z opiniami, że miód nie psuje się w ogóle, ale nie zawsze będzie to prawdą. Bo choć znane są przypadki odkryć archeologicznych np. w grobowcach faraonów w Egipcie, gdzie znajdowano bardzo stare naczynia zawierające miód, który nadal zachowywał swoje właściwości, to trzeba to traktować raczej jako wyjątek niż regułę.

Niemniej jednak warto zastanowić się jak to możliwe, że miód tak długo nie uległ zepsuciu? Odpowiedź tkwi w warunkach w jakich miód ten czekał na swe odkrycie. Badania wykazały, że odpowiednie warunki, czyli: chłód, ciemność i suche powietrze spowodowały, że mimo iż skrystalizował i stracił swój aromat to nadal nadawał się do spożycia. Przynajmniej w teorii, bo my jednak nie rekomendujemy trzymania miodu aż tak długo 😉

Jak zadbać o właściwe przechowywanie miodu?

Oto kilka praktycznych porad:

  1. Nie przegrzewaj miodu. Miód przegrzany traci swoje właściwości. Nie oznacza to, że nie można go podgrzać w ogóle. W niektórych sytuacjach jest to wręcz konieczne, ale należy to robić umiejętnie pamiętając, że graniczną temperaturą jest temperatura 40°C. Miód przegrzany traci swoje właściwości, co będzie miało wpływ również na jego przydatność do spożycia.
  2. Uważaj na wilgoć, która jest wrogiem trwałości miodu. Nie zostawiaj dłużej miodu otwartego, bo po jakimś czasie wciągnie on wilgoć z powietrza. Również wkładanie do miodu mokrej łyżeczki nie jest wskazane,  tak w bezpośredni sposób dostarczysz do miodu wody.  W obu przypadkach może to się skończyć nawet sfermentowaniem miodu, a taki miód nie nadaje się do spożycia.
  3. Chroń miód przed promieniami słonecznymi. Słoik miodu pozostawiony na słońcu może ulec przegrzaniu, a ponadto promienie słoneczne przyspieszą rozkład substancji biologicznie czynnych, które to właśnie odpowiadają za trwałość miodu.
  4. Nie zostawiaj metalowej łyżeczki w miodzie, a także nie trzymaj go w metalowych pojemnikach. Choć nie jest prawdą, że miód może stracić swoje właściwości po krótkim kontakcie z metalem, to jednak zostawienie łyżeczki na dłużej, lub co gorsza trzymanie miodu w metalowym pojemniku może spowodować, że nabierze on metalicznego posmaku, a w miodzie powstaną szkodliwe dla zdrowia związki. Zdecydowanie najlepsze do przechowywania miodu są naczynia szklane.
  5. Trzymaj miód w szczelnie zamkniętym pojemniku zarówno po to, aby zabezpieczyć miód przed wilgocią, ale również dla zachowania jego aromatu. Jedną z najbardziej charakterystycznych cech różnych rodzajów miodów jest ich niepowtarzalny aromat. Aby zachować go na dłużej należy pamiętać o tym, aby zawsze po użyciu szczelnie zamykać słoik z miodem. Miód bardzo szybko i skutecznie wchłania otaczające go aromaty, dlatego pozostawiony dłużej bez zamknięcia zacznie pachnieć tak jak otaczające go produkty.

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *