Grillowana kukurydza w miodowej glazurze z nutą czosnku i musztardy to kolejny fascynujący przepis od Oli (IG @olasad.food), który urozmaici niejedno grillowe party. Można ją wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych lub jako danie samo w sobie w opcji dla wegetarian.
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 60 g miękkiego masła
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- wędzona papryka
- kawałek twardego długo dojrzewającego sera
- garść natki pietruszki/kolendry
Wykonanie:
Zacznij od oczyszczenia kukurydzy. Dokładnie oberwij włókna, ale pamiętaj by zostawić osłaniające kolbę liście, będą potrzebne zarówno podczas grillowania jak i jedzenia. Następnie przygotowane kolby umieść w dużej misce z chłodną wodą. Pozostaw je w kąpieli wodnej na około pół godziny, po czym wyjmij je i osusz na ręczniku papierowym. Masło podziel na 3 kawałki i każdym z nich natrzyj kolejną kolbę kukurydzy – jeżeli zostanie, warto umieścić masło pod liśćmi. Kolby grilluj przez około 15-20 minut, do miękkości. W oddzielnym naczyniu połącz miód, musztardę, sok z cytryny, sos sojowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Liście zgrillowanych kolb ściągnij do góry – warto je związać, żeby było łatwiej trzymać. Gotowe kukurydze dokładnie nasmaruj za pomocą pędzelka kuchennego przygotowaną glazurą. Na tarce drobno zetrzyj ser, a zieleninę posiekaj i obficie posyp nimi kolby.
Danie gotowe , Smacznego!
0 komentarzy
zostaw komentarz