BLOG

Grillowana kukurydza w miodowej glazurze

Grillowana kukurydza w miodowej glazurze
Fot. Olasad.Food

Grillowana kukurydza w miodowej glazurze z nutą czosnku i musztardy to kolejny fascynujący przepis od Oli  (IG @olasad.food), który urozmaici niejedno grillowe party. Można ją wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych lub jako danie samo w sobie w opcji dla wegetarian.

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • wędzona papryka
  • kawałek twardego długo dojrzewającego sera
  • garść natki pietruszki/kolendry

 

Wykonanie:

Zacznij od oczyszczenia kukurydzy. Dokładnie oberwij włókna, ale pamiętaj by zostawić osłaniające kolbę liście, będą potrzebne zarówno podczas grillowania jak i jedzenia. Następnie przygotowane kolby umieść w dużej misce z chłodną wodą. Pozostaw je w kąpieli wodnej na około pół godziny, po czym wyjmij je i osusz na ręczniku papierowym. Masło podziel na 3 kawałki i każdym z nich natrzyj kolejną kolbę kukurydzy – jeżeli zostanie, warto umieścić masło pod liśćmi. Kolby grilluj przez około 15-20 minut, do miękkości. W oddzielnym naczyniu połącz miód, musztardę, sok z cytryny, sos sojowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Liście zgrillowanych kolb ściągnij do góry – warto je związać, żeby było łatwiej trzymać. Gotowe kukurydze dokładnie nasmaruj za pomocą pędzelka kuchennego przygotowaną glazurą. Na tarce drobno zetrzyj ser, a zieleninę posiekaj i obficie posyp nimi kolby.

Danie gotowe , Smacznego!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *