BLOG

BABKA DROŻDŻOWA NA MIODZIE ZE SKÓRKĄ Z CYTRYNY

babka drożdżowa na miodzie
Fot. Absolutniedobre.pl

Baby i babki to jedne z bardziej charakterystycznych wielkanocnych wypieków. W konkursie popularności wyprzedają je chyba tylko mazurki. Już niebawem zagoszczą na naszych stołach, a my tymczasem dzielimy się z Wami przepisem który opracowały dla nas dziewczyny z Absolutniedobre.pl.

Babka drożdżowa na miodzie jak na ciasta drożdżowe przystało, smakuje najlepiej na świeżo, dlatego proponujemy ją wykonać tuż przed świętami.

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki mleka
  • 25 g drożdży lub 1 paczka
  • drożdży instant
  • 2 szklanki mąki razowej
  • skórka starta z jednej, dużej cytryny

 

Wykonanie:

Rozpuść masło w rondelku i odstaw, żeby przestygło. W dużej misce wymieszaj 1/2 szklanki mąki z mlekiem, jajkami i pokruszonymi drożdżami, po czym odstaw na 15 minut na bok czekając, aby zaczyn drożdżowy ruszył. Kolejno dodaj resztę mąki, skórkę z cytryny oraz roztopione masło i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz drożdży instant pomiń ten krok i po prostu wszystko razem wyrób, bez czekania na wzbudzenie zaczynu. Wyrobione ciasto odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie przełóż je do formy, koniecznie natłuszczonej i obsypanej mąką. Na koniec jeszcze raz odstaw na około 20 minut, aby podrosło tym razem już w formie. Piecz 40 minut w 160 °C. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.