BLOG

Pieczone warzywa ze słodkim sosem.

Pieczone warzywa to proste, zdrowe i smaczne danie. Wykonanie nie nastręcza żadnych trudności, poradzi sobie z nim każdy. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie, a więc do listy zalet śmiało dopisać możemy jeszcze szybkie w wykonaniu.  Wisienką na trocie w przypadku tego przepisu jest aromatyczny, słodki sos na bazie miodu rzepakowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. […]

Czytaj dalej

Kutia wigilijna

Kutia to najpopularniejszy świąteczny deser, w wielu domach wręcz nie sposób sobie bez niej wyobrazić kolacji wigilijnej. Jej pochodzenie związane jest z terenami Ukrainy i Białorusi, dlatego prawdopodobnie bardziej rozpowszechniona jest we wschodniej części Polski. Składniki: 200 g pszenicy na kutię 200 g zmielonego maku laska wanilii 4 łyżki miodu 100 g rodzynek 100 g […]

Czytaj dalej

Gotowana kawa z przyprawami i miodem

Kawa gotowana ma zupełnie inną naturę i smak. Jest delikatniejsza niż kawa parzona. Jeśli przygotujemy ją z przyprawami takimi jak kardamon, cynamon i osłodzimy miodem, który wzmaga jeszcze jej delikatną naturę otrzymamy pyszny rozgrzewający, aromatyczny napój, który doskonale sprawdzi się w długie, jesienno-zimowe dni. Wykorzystanie przypraw do parzenia kawy nie jest pomysłem nowym, przepis na kawę […]

Czytaj dalej

Pierniczki na miodzie gryczanym

Nie ma ciastek bardziej kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia niż pierniczki. Ich korzenno miodowy słodki smak i zniewalający zapach przywodzą na myśl ciepłe skojarzenia. Istnieje wiele przepisów na ciasto piernikowe, my oczywiście wybieramy ten, w którym znajduje się miód. W naszym przepisie polecamy miód gryczany, bo jego wyrazisty smak bardzo dobrze współgra z przyprawami […]

Czytaj dalej

Crumble śliwkowe z miodem akacjowym

Crumble to szybki i łatwy wykonaniu deser, którego podstawę stanowią owoce i kruszonka. Można go przygotować właściwie z każdych owoców, na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Justyna, która publikuje swoje przepisy na IG @szybkie_jedzonko postawiła na śliwki, na które właśnie mamy sezon, zobaczcie sami jak smakowicie wyszło. Składniki: Kruszonka 150 g mąki pszennej 100 g […]

Czytaj dalej

Herbatka ze skórek owoców i róży słodzona miodem

Herbatka ze skórek owoców i róży słodzona miodem wielokwiatowym z nutą miodu lipowego to nasza propozycja na koniec lata. Zrobiło się chłodniej, zwłaszcza w ostatnich dniach. Wyraźnie czuć, że nieuchronnie zbliża się jesień. Na rozgrzanie i poprawę nastroju proponujemy zatem herbatę, która kojarzy się jeszcze bardzo letnio. Kwiaty, owoce, a do tego słodycz miodu to […]

Czytaj dalej

Chałka z miodem i kokosem

Chałka z miodem i kokosem to propozycja, którą opracowała dla nas Monika, która publikuje swoje przepisy i niesamowicie piękne zdjęcia na IG @palcem_po_talerzu. To właśnie te zdjęcia, które są niemalże jak barokowe obrazy martwych natur mistrzów holenderskich stały się początkiem naszej współpracy.  Sam przepis jest genialny w swojej prostocie i co kochamy w nim najbardziej […]

Czytaj dalej

Grillowana kukurydza w miodowej glazurze

Grillowana kukurydza w miodowej glazurze z nutą czosnku i musztardy to kolejny fascynujący przepis od Oli  (IG @olasad.food), który urozmaici niejedno grillowe party. Można ją wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych lub jako danie samo w sobie w opcji dla wegetarian. Składniki: 3 kolby kukurydzy 60 g miękkiego masła 3 łyżki miodu wielokwiatowego 3 łyżki […]

Czytaj dalej

Łosoś w marynacie miodowej z grilla

Łosoś w marynacie miodowej z nutą imbiru i pomarańczy przywodzi na myśl smaki dalekiej Azji. Ta propozycja opracowana dla nas przez Foodlife.pl będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych potraw grillowych i zapewne zaskoczy nie jednego smakosza owoców morza. Składniki:  około 1 kg łososia Składniki na marynatę 150 ml soku z pomarańczy 4-5 łyżek sosu sojowego 2 […]

Czytaj dalej

Lody truskawkowo jogurtowe z miodem pomarańczowym

Truskawki są doskonale w każdej postaci, ale te lody truskawkowo jogurtowe z miodem pomarańczowym według przepisu Absolutnie Dobre to prawdziwy majstersztyk. Składniki: 1 kg truskawek 1 jogurt typu greckiego (400 g) 3 łyżki miodu pomarańczowego Huzar Wykonanie: Truskawki umyj i osusz (nie musisz obierać ze szypułek ponieważ są jadalne).  Odłóż 10 sztuk na potem, a […]

Czytaj dalej