BLOG

Grillowana kukurydza w miodowej glazurze

Grillowana kukurydza w miodowej glazurze z nutą czosnku i musztardy to kolejny fascynujący przepis od Oli  (IG @olasad.food), który urozmaici niejedno grillowe party. Można ją wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych lub jako danie samo w sobie w opcji dla wegetarian. Składniki: 3 kolby kukurydzy 60 g miękkiego masła 3 łyżki miodu wielokwiatowego 3 łyżki […]

Czytaj dalej

Łosoś w marynacie miodowej z grilla

Łosoś w marynacie miodowej z nutą imbiru i pomarańczy przywodzi na myśl smaki dalekiej Azji. Ta propozycja opracowana dla nas przez Foodlife.pl będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych potraw grillowych i zapewne zaskoczy nie jednego smakosza owoców morza. Składniki:  około 1 kg łososia Składniki na marynatę 150 ml soku z pomarańczy 4-5 łyżek sosu sojowego 2 […]

Czytaj dalej

Lody truskawkowo jogurtowe z miodem pomarańczowym

Truskawki są doskonale w każdej postaci, ale te lody truskawkowo jogurtowe z miodem pomarańczowym według przepisu Absolutnie Dobre to prawdziwy majstersztyk. Składniki: 1 kg truskawek 1 jogurt typu greckiego (400 g) 3 łyżki miodu pomarańczowego Huzar Wykonanie: Truskawki umyj i osusz (nie musisz obierać ze szypułek ponieważ są jadalne).  Odłóż 10 sztuk na potem, a […]

Czytaj dalej

Sałatka z grillowanymi krewetkami

Sałatka z grillowanymi krewetkami to pomysł z Instagrama @olasad.food, który bardzo przypadł nam d gustu. Po pierwsze dlatego, że jest to ciekawa alternatywa dla typowych mięsnych dań z grilla. Po drugie  dlatego, że przywodzi na myśl letnie wakacyjne klimaty, no i w końcu dlatego, że jest słodzona miodem. Ta lekka i kolorowa propozycja to naszym […]

Czytaj dalej

Sałatka z grillowaną cukinią

Sałatka z grillowaną cukinią to kolejna u nas propozycja od Absolutnie Dobre. Ta sałatka sprawdzi się jako dodatek do innych potraw z grilla, lub jako lekkie letnie dane samo w sobie. Proste, pyszne i pełne smaku, czyli tak jak lubimy najbardziej. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat pół dojrzałego awokado 1 mała cukinia 3 łyżki pestek […]

Czytaj dalej

Grillowane kotleciki z kurczaka w miodowo musztardowej marynacie

Mięso z kurczaka doskonale nadaje się na grilla ponieważ jest miękkie i nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Jeśli wcześniej zamarynujemy je w aromatycznym sosie smaki wnikną w głąb każdego kawałka, co sprawi że ta prosta potrawa stanie się naprawdę atrakcyjna. Przepis na Grillowane kotleciki z kurczaka w miodowo musztardowej marynacie to pomysł z bloga Słodkie […]

Czytaj dalej

Lemoniada aloesowa z miodem lipowym

Domowy aloes zwyczajny to roślina, która ma wiele zalet i nadaje się do jedzenia(!). Można go na przykład dodać do lemoniady tak jak to zrobiły Kamila i Marysia z bloga Absolutnie Dobre. Jak piszą autorki: „Mięsiste liście zawierają mnóstwo cennych substancji takich jak: witaminy – m.in. A, C, E, a także z grupy B (również […]

Czytaj dalej

Kanapka z grillowanym tofu w miodowej marynacie.

Co powiecie na grill w wersji azjatyckiej? Kanapka z grillowanym tofu zamarynowanym wcześniej w marynacie z miodu i sosu sojowego w połączeniu z ostrym kimchi to pomysł kulinarny Oli Wiertel (IG @olasad.food). W przepisie Ola wykorzystała miód wielokwiatowy  dedykowany na grilla. Wyróżnia go wygodne opakowanie ułatwiające dozowanie. To prawdziwy must have tego lata. Do kupienia […]

Czytaj dalej

Dlaczego miód krystalizuje – Q&A

Krystalizacja miodu to naturalny proces zachodzący w każdym miodzie. Zjawisko to chociaż tak powszechne wciąż budzi wiele wątpliwości. Wśród pytań, które do nas kierujecie najczęściej pojawiają się właśnie te związane z krystalizacją, dlatego czas obalić mity i podsumować fakty na temat krystalizacji.   Dlaczego miód krystalizuje? By lepiej zrozumieć zjawisko krystalizacji miodu musimy przypomnieć nieco […]

Czytaj dalej

Sałatka z granatem i nutą miodu gryczanego

Miód wielokwiatowy z nutą miodu gryczanego ma zdecydowany, mocny słodko ostry smak. Dodatek miodu gryczanego zwanego czarnym złotem w kuchni wzbogaca smak miodu wielokwiatowego i dodaje mu wyrazistości.  Warto nadmienić, że jest jednym z miodów najkorzystniejszych dla odporności. W kuchni współgra doskonale z potrawami wytrawnymi i tymi o mocnym aromacie, jak granat czy ser pleśniowy […]

Czytaj dalej