BLOG

Miód w kosmetykach – mydło

Miód towarzyszy człowiekowi od zawsze, nie tylko jako naturalny produkt żywnościowy.  Jest jeszcze inna dziedzina, w której odgrywa ogromną rolę – pielęgnacja ciała. Coraz większe zainteresowanie wzbudzają naturalne kosmetyki z miodem.  My również zauważmy tą tendencję.  Mamy co raz więcej zapytań o miód do kosmetyków. Coraz więcej firm proponuje  kosmetyki z ekstraktami miodu. Nie trzeba […]

Czytaj dalej

Algierskie BAGHRIR czyli ,,naleśniki tysiąca dziur”

Kuchnia orientalna pełna jest ciekawych smaków i nieznanych aromatów, które pobudzają kubki smakowe i wyobraźnię.  Jednym z nich jest miód. Adrianna autorka bloga @ Moja Szczypta Orientu z kuchnią i kulturą algierską związana jest od wielu lat. Uwielbia ten kraj za piękne krajobrazy i pyszne jedzenie. Odbyła wiele inspirujących podróży do Algierii, a z każdej […]

Czytaj dalej

MIÓD WRZOSOWY

Miód wrzosowy należy do grupy miodów rzadkich. Trudno go pozyskać, ze względu na małą ilość wrzosowisk. Nektar na miód wrzosowy pszczoły zbierają od lipca do października, czyli przez cały okres kwitnienia wrzosu. Miód wrzosowy z serii Smaki Świata pochodzi z Hiszpanii, chociaż można go tez spotkać w innych krajach europejskich włącznie z Polską. Jak wygląda i […]

Czytaj dalej

MUFFINKI PIERNIKOWE Z MIODEM WRZOSOWYM I JABŁKIEM

Nic nie zastąpi kubka ciepłej kawy.  Chwili spokoju złapanej w ciągu dnia, by cieszyć się smakiem. A co do kawy? Może  takie piernikowe muffiny? Dzielimy się z Wami przepisem i zdjęciami, które przesłała nam Dorota z bloga Wielopokoleniowo.pl SKŁADNIKI na 16 Muffinek 1,5 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżki kakao […]

Czytaj dalej

PRZEPIS NA ZDROWE ŚNIADANIE

  Śniadanie to podstawa dnia. Szczególnie rano warto dostarczyć organizmowi energii. Przepis, który dziś Wam przedstawiamy opracowała Beata, dla której wymyślanie przepisów i gotowanie to relaksująca pasja, którą  dzieli się ze swoją rodzinką, oraz z fanami na swoim blogu Kruche Babeczki. Znajdziecie tam wiele szybkich i prostych przepisów bazujących na produktach ogólnodostępnych, a często sezonowych. Oto inspiracja […]

Czytaj dalej

MIÓD WIELOKWIATOWY

Miód wielokwiatowy jest najbardziej popularnym miodem. Mimo, iż występuje jedną nazwą tak naprawdę stanowi całą grupę miodów, której kolor i właściwości zależne są od rodzaju kwiatów, z których dany miód pochodzi. Dwa słoiki miodu wielokwiatowego mogą się od siebie różnić kolorem, aromatem i właściwościami. Rozróżnia się miody wielokwiatowe wiosenne, te z reguły są jasne i […]

Czytaj dalej

MIODOWNIK BEZ PIECZENIA

Przepis na miodownik opracowała dla nas Wiola z bloga Gotuj i Mieszkaj.    SKŁADNIKI Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki miodu migdałowego 1 waniliowy budyń w proszku 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła Krem śmietanowo – orzechowy: 400 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kakao 1 garść orzechów, u mnie pekany 1 łyżka miodu migdałowego 1 […]

Czytaj dalej

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki. Roślina ta kwitnie w Lipcu, a więc miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych, spośród miodów pochodzących z naszej szerokości geograficznej. Jak wygląda i smakuje? W postaci płynnej, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Kiedy skrystalizuje ma barwę jaśniejszą i konsystencję krupkowatą. W smaku jest ostry, lekko piekący. Jego […]

Czytaj dalej

MIÓD SPADZIOWY

  Miód spadziowy powstaje w odmienny sposób niż reszta miodów. Gdy mowa o miodach nektarowych,  substancją gromadzoną przez pszczoły jest nektar kwiatów, w przypadku miodu spadziowego pszczoły zbierają „spadź” czyli wydaliny kilku gatunków owadów znajdujące się na liściach lub igliwiu niektórych gatunków drzew i krzewów. Spadź produkują maleńkie mszyce, czerwce, lub miodówki, są to owady […]

Czytaj dalej

MIÓD POMARAŃCZOWY

Miód Pomarańczowy, czyli miód z kwiatu pomarańczy to jedna z rzadszych i szlachetniejszych odmian miodu. Jak wygląda i smakuje? Wbrew obiegowemu skojarzeniu nie smakuje pomarańczami. Ma natomiast przyjemnie świeży aromat kwiatowy z delikatną cytrusową nutą.  W smaku jest wyrazisty, lekko ostry trochę jak miód gryczany, ale tą ostrość równoważy łagodny kwiatowy aromat przywodzący na myśl […]

Czytaj dalej