BLOG

Lham lahlou – słodkie mięso

Lham lahlou- czyli w dosłownym tłumaczeniu ,,słodkie mięso” nazywane również tajine lahlou i berkok. Jest to danie mięsne, ale w wersji na słodko. Z miodem i słodkimi suszonymi owocami oraz migdałami. W efekcie duszenia powstaje aromatyczne soczyste danie, które jest bardzo popularne i lubiane w Algierii i jak pisze autorka, czyli Adrianna znana z Instagrama  […]

Czytaj dalej

Batony serowe z miodem lipowym

Przepis na batony serowe opracowała dla nas Ola Sadłowska publikująca swoje przepisy na IG olasad.food. Takie batony będą doskonałą przekąską lub deserem. Słodzone są miodem, a ponieważ ich przygotowanie nie wymaga gotowania, miód zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Składniki: (na 6 dużych batonów a’la lody na patyku) 250 g chudego twarogu 200 g serka kanapkowego […]

Czytaj dalej

Dlaczego warto sięgać po miód?

Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, łagodzi skutki stresu. Znany już w czasach prehistorycznych i ceniony przez tysiąclecia. Miodu nikomu rekomendować nie trzeba, ale warto przypominać o jego niezaprzeczalnych walorach nie tylko smakowych. Bowiem miód jest pełen korzystnych dla naszego zdrowia składników, m.in. antyoksydacyjnych. To polifenole i flawanoidy, m.in. kwarcetyna, kemferol i acetylocholina. Każda z tych substancji […]

Czytaj dalej

Sernik jak plaster miodu.

Autorką Sernika jak plaster miodu jest Agata Wolna, która na swoim profilu Instagram pod nazwą @_delighted publikuje, jak sama pisze – przepisy na potrawy dla jednorożców. Zdjęcia, które robi potrawom są po prostu śliczne i to słowo dobrze oddaje ich charakter. My, a zwłaszcza damska cześć naszego zespołu, wprost nie możemy oderwać od nich oczu. […]

Czytaj dalej

Najstarszy, najdroższy, najzdrowszy

Miody niezależnie od rodzaju są niesamowitym wytworem natury o wielu cennych właściwościach. Jednak nawet pośród tak ciekawej grupy można znaleźć te, które wręcz zdumiewają i to na różne sposoby. Poniżej „top 3” niesamowitych  miodów. Poznajcie je.   Najstarszy miód świata. Jedną z bardziej niesamowitych właściwości miodu jest jego trwałość. Przechowywany w sprzyjających warunkach miód, chociaż […]

Czytaj dalej

Syrop miodowy na gardło

Syrop miodowy na gardło to pomysł na specyfik, który złagodzi ból gardła i potrzebę kaszlu w czasie przeziębienia. Autorką przepisu i zdjęć jest Edyta z bloga Cook and Life. Syrop miodowy jest łatwy w przygotowaniu, a do tego smaczny.  Głównymi składnikami mikstury są korzeń prawoślazu oraz miód gryczany. Należy wspomnieć o tym, że miód gryczany […]

Czytaj dalej

Sernik borówkowy na zimno

Sernik borówkowy na zimno według przepisu Oli Sadłowskiej (IG @olasad.food). Składniki: 1 kg sera mielonego 250 g mascarpone 6-7 łyżek miodu kremowego 4 czubate łyżki żelatyny 8 łyżek wrzątku 300 g świeżych, dojrzałych borówek + do dekoracji 150 g ciastek owsianych 70 g roztopionego masła Wykonanie: Ciastka zmiksuj w siekaczu na pył i połącz z […]

Czytaj dalej

Ryż na mleku kokosowym z dynią i miodem.

Autorki przepisu (Kamila i Marysia z bloga Absolutnie Dobre) nazywają to danie „comfort food” czyli jedzonko na poprawę humoru. Trzeba przyznać, że już sam wygląd zachwyca, a skojarzenia ze dzieciństwem rozgrzewają serce. Ryż na mleku to danie genialne w swej prostocie, a przy tym bardzo pożywne. Warto wspomnieć, że wykorzystany w przepisie miód pomarańczowy działa […]

Czytaj dalej

Pieczony camembert z figami i miodem lawendowym

Słodko słone zestawienia jak ser i owoce bardzo dobrze komponują się z miodem. Zwłaszcza jeśli jest nim aromatyczny miód lawendowy z naszej serii Miody Europejskie.  Pieczony camembert z figami i miodem o aksamitnej kremowej konsystencji to sycąca przekąska tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet początkujący amator gotowania. Przepis powstał dzięki współpracy […]

Czytaj dalej

Twarożek miodowy z dynią na śniadanie.

Twarożek to jeden ze śniadaniowych klasyków, ale twarożek miodowy z dynią według przepisu Cook and Life to propozycja,  która na pewno Was zaskoczy. Dynia nadaje serkowi piękny pomarańczowy kolor, a dodatek przypraw i miodu wzbogaca aromat potrawy.  Smakuje doskonale zwłaszcza na kromce świeżego chleba z masłem. Składniki: 150 g ekologicznego, chudego twarogu 1 łyżka miodu […]

Czytaj dalej