BLOG

Crumble śliwkowe z miodem akacjowym

crumble śliwkowe z miodem akacjowym
Fot. Justyna Jeziorska ( IG @szybkie_jedzonko)

Crumble to szybki i łatwy wykonaniu deser, którego podstawę stanowią owoce i kruszonka. Można go przygotować właściwie z każdych owoców, na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Justyna, która publikuje swoje przepisy na IG @szybkie_jedzonko postawiła na śliwki, na które właśnie mamy sezon, zobaczcie sami jak smakowicie wyszło.

Składniki:

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru drobnego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Spód

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg sliwek
  • 5-6 łyżek miodu akacjowego

Wykonanie:

Śliwki umyj i wydryluj, po czym odstaw, aby obciekły. Przygotuj foremkę w której będzie pieczone crumble. Teraz zmieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki potrzebne, aby przygotować spód, a następnie wysyp je równomiernie na dno formy. Na tak przygotowanym spodzie ułóż osuszone śliwki, po czym  polej je równomiernie miodem.

W osobnej misce przygotuj kruszonkę zagniatając ze sobą wszystkie wymienione składniki, po czym posyp nią wcześniej przygotowany spód.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.