BLOG

Gotowana kawa z przyprawami i miodem

Kawa gotowana ma zupełnie inną naturę i smak. Jest delikatniejsza niż kawa parzona. Jeśli przygotujemy ją z przyprawami takimi jak kardamon, cynamon i osłodzimy miodem, który wzmaga jeszcze jej delikatną naturę otrzymamy pyszny rozgrzewający, aromatyczny napój, który doskonale sprawdzi się w długie, jesienno-zimowe dni.

Wykorzystanie przypraw do parzenia kawy nie jest pomysłem nowym, przepis na kawę z przyprawami znajdziecie chociażby w kuchni „pięciu przemian”. Kardamon i cynamon to przyprawy o unikatowym smaku i aromacie, które już od czasów starożytnych wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Przyprawy te mają w swoim składzie wiele witamin i minerałów ważnych dla zachowania optymalnego zdrowia.

U nas dzisiaj nasza wersja kawy gotowanej z przyprawami o słodzonej doskonałym miodem wielokwiatowym.

 

Składniki:

na jedną porcję kawy

  •  250 ml wody
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego

Wykonanie:

W garnuszku zagotuj 250 ml wody, a kiedy zacznie wrzeć wrzuć 2 łyżeczki kawy. Zamieszaj, a następnie dodaj cynamon i zmielone ziarna kardamonu. Gotuj na małym  ogniu minutę lub dwie, po czym wyłącz i odstaw do przestygnięcia. Odczekaj, aż opadną fusy po czym przelej kawę do kubka lub filiżanki.  Na koniec posłodź miodem – pamiętaj jednak, by nie dodawać miodu do bardzo gorącego płynu, ponieważ straci swoje dobroczynne właściwości (płyn powinien mieć temperaturę ok. 40ºC). Aromatyczna i rozgrzewająca kawa jest gotowa. Smacznego!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.