Szaszłyki z kurczaka w miodowej marynacie
Szaszłyki z kurczaka z nutą słodyczy to danie, które z powodzeniem podasz na obiad lub podczas przyjęcia grillowego. Marynata na bazie miodu wielokwiatowego z dodatkiem korzennych przypraw i trawy cytrynowej nada potrawie nieco orientalnego charakteru i spowoduje, że to z pozoru banalne danie stanie się kulinarnym dziełem sztuki. Podstawowa wersja przepisu poleca miód wielokwiatowy jako […]
Czytaj dalejKoktajl z natką pietruszki
Koktajle to temat rzeka. Jeśli wyjść poza tradycyjne zestawienia owoców i nabiału można odkryć cały ocean możliwości kompozycyjnych. Niektóre zestawienia smakowe, chociaż dość nieoczywiste, zaskakują doskonałością swojego smaku. Tak ma się rzecz w przypadku połączenia pietruszki i banana z cytrusową nutą pomarańczy i słodyczą miodu lipowego. Przepis na koktajl z natką pietruszki to kolejna propozycja […]
Czytaj dalejSyrop z forsycji z miodem
Forsycja oprócz tego, że pięknie wygląda to jest jadalna i posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera wiele drogocennych substancji, między innymi rutynę, flawonoidy, lignany czy saponiny. Napary ze świeżych bądź suszonych kwiatów działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo. Wyciągi z forsycji stosuje się także w kosmetykach, które opóźniają proces starzenia skóry. Jedną z najcenniejszych substancji, jaką zawierają kwiaty […]
Czytaj dalejWiosna w pasiece
Na drzewach widać pierwsze zielone pąki, dni stają się coraz dłuższe, w powietrzu rozbrzmiewa trzepot skrzydeł powracających do kraju ptaków. Przyroda budzi się z zimowego snu, witając nas ciepłem, zielenią traw i pierwszymi promieniami wiosennego słońca. Do życia budzą się też pszczoły. Po ciężkich zimowych miesiącach czas zabrać się do pracy. Już pierwsze dni wiosny […]
Czytaj dalejZielona babka wielkanocna
Wielkanoc, nieodłącznie wiąże się z charakterystycznymi potrawami i wypiekami, które stanowią integralną część każdej świątecznej biesiady. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych wypieków wielkanocnych są babki, które nie tylko zachwycają smakiem, ale również niosą ze sobą bogactwo historycznych i kulturowych znaczeń. Tradycja wypieku babek wielkanocnych sięga wielu wieków wstecz, choć receptury i formy babek mogą się różnić […]
Czytaj dalejPascha Wielkanocna
Pascha to deser tradycyjnie przygotowywany na Wielkanoc na bazie tłustego twarogu, obfitujący w różnego rodzaju bakalie. Przygotowuje się go bez pieczenia, co w przypadku wersji z miodem będzie miało duże znaczenie, bo miód w tym deserze nie straci nic ze swoich cennych właściwości. Składniki: 1 kg zmielonego pełnotłustego twarogu 220 g masła 100 ml śmietanki […]
Czytaj dalejPierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym
Dziś zabieramy Was w podróż kulinarną do tętniących życiem uliczek Azji, gdzie zapachy orientalnych przypraw mieszają się z kuszącymi smakami miejscowych potraw. Dzisiejszy przepis jest inspirowany smakami kuchni azjatyckiej. Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to połączenie delikatności kurczaka z intensywnym smakiem sosu sojowego, słodyczy miodu i ostrych akcentów chilli. Gotowi na podróż po smakach […]
Czytaj dalejPszczoła jest kobietą
Choć dziś wydaje się nam oczywiste, że ulem rządzą kobiety pod wodzą królowej, odkrywanie tajemnic tych pracowitych owadów zajęło badaczom długie lata. Otrząsnęły się już pszczoły z zimowego bezwładu, a królowa od pierwszych zaraz dni kwietnia wzięła się do znoszenia jaj. Robotnice obleciały jaskry, pierwiosnki, śnieżyczki, fiołki i zbadały wierzby oraz krzaki leszczyny. W miarę […]
Czytaj dalejSałatka owocowa z miodem
Sałatka owocowa trafiająca wprost do serca to nasza propozycja na walentynki. Dla podkreślenia jej okazjonalnego charakteru zdecydowaliśmy się na foremki w kształcie serc. Równie dobrze jednak sprawdzi się każdy inny kształt. Te sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, poradzi sobie z nią nawet kulinarny nowicjusz, czy nowicjuszka. Za to finalny efekt wow! gwarantowany. Składniki: […]
Czytaj dalej- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- 18
- 19
- 20
- Następna »