BLOG

Smoothie bowl z mango

Nasz sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii i witalności… wiadomo, dobre śniadanie.  W letnie poranki warto zdecydować się na owoce sezonowe, jogurty z dodatkiem świeżych jagód i truskawek, a także świeże soki owocowe.  To świetny wybór na letnie śniadanie, który pozwala cieszyć się smakiem sezonowych produktów, a do tego daje energię na aktywny i pełen […]

Czytaj dalej

Mrożone latte

Dla wielu osób kawa jest nieodłącznym elementem poranków i popołudniowych przerw w pracy. Jednak w gorące dni picie gorącej kawy może być mało zachęcające. Kiedy robi się ciepło chętnie sięgamy po kawę „na zimno”. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a liczba różnych sposobów jej przygotowania ciągle rośnie. My uwielbiamy kreatywność w kuchni, […]

Czytaj dalej

Tosty z batata z kozim serem

Co zjeść na letnie śniadanie? W upalne dni nie może być ono zbyt ciężkie, ale powinno dostarczyć energii na cały poranek. Wszak śniadanie to podstawa dnia i dobrego samopoczucia. Tosty, ale nie takie z pieczywa, a z batatów z dodatkiem serka, owoców i obficie polane miodem to nasza smakowita propozycja. Wykonanie tostów z batata nie […]

Czytaj dalej

Zupa krem z marchewki

Słodko pikantna zupa krem z marchewki z dodatkiem miodu wielokwiatowego to szybki sposób pożywny pełen wartości obiad. Jest to jedna z bardziej uniwersalnych zup – sprawdzi się i zimą i latem. Jest lekka, jednocześnie pożywna, a  dzięki dodatkowi chilli rozgrzewająca,  zarazem i słodka i ostra – po prostu pyszna. Składniki: 8 marchewek 4 średnie ziemniaki […]

Czytaj dalej

Sałatka z kaszą pęczak i mikrolistkami

Mikroliście to podrośnięte kiełki z pierwszym liściem właściwym warzyw, ziół lub kwiatów. Od kiełków różnią się tym, że rosną w ziemi. W ten sposób można hodować szczaw, buraki, szpinak, sałatę. By je uprawiać nie trzeba mieć ogrodu ani nawet balkonu, z powodzeniem rosną w pojemniku na kuchennym parapecie. Mikrolistki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, […]

Czytaj dalej

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej zwanej potocznie prostu akacją. To dość popularne drzewo w naszej strefie klimatycznej. Spotka je można wszędzie, zarówno w parkach, jak i na terenach wiejskich. Robinie akacjowe kwitną od maja do czerwca i to właśnie wtedy pszczoły zbierają z nich nektar. Miód akacjowy jest jednym z bardziej popularnych […]

Czytaj dalej

Konfekcjonowanie miodu – fakty i mity

Miód pochodzi wprost z natury i w składzie zawiera tylko … miód, mimo to bywa, że dostajemy pytania od klientów zatroskanych o to co tak naprawdę znajduje się w słoiczku. Zauważyliśmy i potwierdziły to zlecone przez nas badania, że duże obawy klientów wzbudza specyficzne użycie słów na etykiecie, którego wymagają od nas przepisy. Chodzi o […]

Czytaj dalej

Żelki miodowo imbirowe

Żelki to jedne z bardziej lubianych słodyczy, a my wiemy jak zrobić je w domu w dodatku w wersji fit.  Żelki miodowo imbirowe są nie tylko smaczne ale też bardzo wartościowe, a to za sprawą samych składników. Miód, który stanowi całą słodycz w tym przepisie wraz z imbirem poprawia odporność i wspomogą odporność organizmu, tak […]

Czytaj dalej

Złote Mleko

Złote mleko to tradycyjny napój indyjski, znany także w innych częściach Azji. Tam, skąd pochodzi uważany jest za bardzo korzystny dla zdrowia, a jego picie zaleca się jako środek zwiększający odporność i zapobiegający chorobom. To prawdziwe bogactwo składników prozdrowotnych, które dobrane są nieprzypadkowo. Jednym z najważniejszych, któremu napój zawdzięcza swój złocistożółty kolor jest kurkuma. Zawarta […]

Czytaj dalej

Sałatka azjatycka z miodem wielokwiatowym

Sałatka z kapusty pekińskiej to podstawowy dodatek kuchni azjatyckiej. Jej wersję znajdziecie zarówno w kuchni wietnamskiej, chińskiej jak i tajskiej. Wersję, którą wam dziś prezentujmy z łatwością przygotujesz z dostępnych u nas składników. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia marchewka 1/2 białej rzodkwi 1/2 puszki kiełków w zalewie 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych na […]

Czytaj dalej