Dyniowe Latte już kiedyś gościło na naszym blogu, ale dziś chcemy je zaprezentować w nieco innej wersji. Składniki w zasadzie pozostają te same. Podstawą jest kawa, mleko i pulpa dyniowa, doprawione bukietem przypraw i miodem rzepakowym. Kluczowy jest tu sposób wykonania, polegający na efektownym wizualnie, ułożeniu na sobie kolejnych warstw napoju. Tu musimy podkreślić, że bardzo istotny jest tu dobór właściwego naczynia. Dyniowe latte, aby było widać efekt warstwowości musi być podane w przeźroczystej szklance lub kubku do latte.
Składniki:
- 8 łyżek puree z dyni
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej
- gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 400 ml mleka
- 1 łyżka miodu rzepakowego.
- 140 ml espresso
- 2 szczypty kakao
Wykonanie:
Puree dyniowe przygotowane z upieczonej i zmiksowanej dyni wymieszaj z przyprawami, 2 łyżkami mleka i miodem. Resztę mleka zagrzej i ubij za pomocą spieniacza lub, jeśli go nie masz zagrzej je po prostu w rondelku. Zaparz mocną kawę lub espresso. Do wysokich szklanek włóż po 4 łyżki puree z przyprawami. Ostrożnie wlej po ściance spienione mleko. Ma nie zmieszać się z dynią, ale utworzyć nad nią kolejną warstwę. Na koniec, cienkim strumieniem, wlej kawę
na środek mleka po 70 ml na szklankę. Łyżką wygarnij resztę mlecznej pianki na wierzch obu szklanek, po czym posyp
szczyptą kakao. Serwuj od razu.
0 komentarzy
zostaw komentarz