BLOG

Grillowane kotleciki z kurczaka w miodowo musztardowej marynacie

Mięso z kurczaka doskonale nadaje się na grilla ponieważ jest miękkie i nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Jeśli wcześniej zamarynujemy je w aromatycznym sosie smaki wnikną w głąb każdego kawałka, co sprawi że ta prosta potrawa stanie się naprawdę atrakcyjna. Przepis na Grillowane kotleciki z kurczaka w miodowo musztardowej marynacie to pomysł z bloga Słodkie Okruszki, z którym mieliśmy już przyjemność kilkakrotnie współpracować.  Wykorzystany w nim miód dedykowany dla potraw z grilla  to doskonałej jakości miód wielokwiatowy, który będzie pasował do niemal wszystkich rodzajów potraw grillowych, a wygodne opakowanie z korkiem ułatwia precyzyjne dozowanie.

 

Fot. Słodkie Okruszki

Składniki:

  • Duża pierś z kurczaka lub 5 polędwiczek

Na marynatę:

  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

 

Przygotowanie:

Mięso umyj i pokrój na plastry dowolnej wielkości odpowiadającej twoim upodobaniom. Następnie przygotuj marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki. Kiedy marynata jest już gotowa natrzyj nią dokładnie wszystkie kawałeczki mięsa i odstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jeśli mięso będzie się macerowało przez całą noc. teraz czas na grillowanie. Można to zrobić zarówno na grillu tradycyjnym opalanym drewnem lub węglem jak i na grillu elektrycznym lub nawet na patelni grillowej. Niezależnie od metody należy pamiętać, że mięso z kurczaka nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej, robi się wtedy twarde i suche.

Gotowe kotleciki podawaj z surówką i ulubionymi dodatkami .

Smacznego!

 

 

.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *