BLOGBLOG

Skrzydełka miodowe z grilla

Miodowe skrzydełka z grilla
fot. Izabela Kapis @Czarna Wisienka

Od czasu do czasu prezentujemy przepisy, w których miód jest składnikiem dań wytrawnych. Naszym zdaniem doskonale pasuje do dań mięsnych takich jak skrzydełka miodowe z grilla. Do drobiu szczególnie polecamy miód lipowy, jego wyraźny lekko pikantny smak doskonale, koresponduje z reszta przypraw i wydobywa smak potrawy.

Poniższy przepis powstał dzięki współpracy z blogiem Czarna Wisienka.

Składniki:

  • 0,5 kg skrzydełek
Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka ziół (oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber – najlepiej miks wszystkich wymienionych)
  •  1/4 łyżeczki soli
  •  Szczypta papryki
  •  ostrej 3 łyżki wody lub oleju

Przygotowanie:

Skrzydełka włóż do garnka, a  następnie zalej zimną wodą. Gotuj  przez ok. 15 minut. Ugotowane skrzydełka przelej zimną wodą, wystudź i osusz. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w misce. Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła i paprykę , miód oraz olej. Miksturę wlej do skrzydełek i dobrze obtocz każde z nich. Tak przygotowane skrzydełka włóż do lodówki – wyciągnij je dopiero przed samym grillowaniem. Skrzydełka powinny pozostać w marynacie minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc przed grillowaniem. Skrzydełka grillujemy na rumiany, złocisty kolor.

Wskazówki od Autorki przepisu:

  1. Skrzydełka w marynacie najlepiej zostawić na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc przez grillowaniem.
  2. Do skrzydełek możesz zetrzeć 1 łyżeczkę świeżego imbiru lub dosłownie szczyptę cynamonu – nabiorą one lekko azjatyckiego, orientalnego smaku.
  3. Skrzydełka najlepiej podawać z ostrą musztardą lub pikantnym ketchupem. Jako dodatek do skrzydełek polecam ogórki konserwowe, marynowane rzodkiewki lub klasyczną surówkę Coleslaw.
  4. Skrzydełka możesz upiec również w piekarniku. Ustaw go na temperaturę 200 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej skrzydełka. Piecz do momentu, aż będą pięknie rumiane.
  5. Do skrzydełek możesz użyć nie tylko wersji klasycznej miodu lipowego Huzar, ale i wersji europejskiej czyli lipowego miodu Rumuńskiego.
0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *