BLOG

Sałatka z grillowanymi krewetkami

sałatka z grillowanymi krewetkami
Fot. Olasad.food

Sałatka z grillowanymi krewetkami to pomysł z Instagrama @olasad.food, który bardzo przypadł nam d gustu. Po pierwsze dlatego, że jest to ciekawa alternatywa dla typowych mięsnych dań z grilla. Po drugie  dlatego, że przywodzi na myśl letnie wakacyjne klimaty, no i w końcu dlatego, że jest słodzona miodem. Ta lekka i kolorowa propozycja to naszym zdaniem hit wakacyjnych grillowych spotkań.

Składniki:

  • 15 sztuk surowych, oczyszczonych krewetek
  • główka sałaty lub miks sałat
  • 1 miękkie awokado
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g orzechów nerkowca
  • kawałek twardego sera, np. Grana Padano

Składniki na marynatę do krewetek

  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 mała, drobno posiekana papryczka chilli
  • sól i pieprz

Składniki na sos do sałatki

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy dijon lub miodowej
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Oczyszczone krewetki umieść w szklanej misce, dodaj płynny miód, sok z limonki, przeciśnięty czosnek, posiekaną papryczkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj razem wszystkie składniki, a następnie odstaw miskę na około 30 minut do lodówki.

W następnej kolejności przygotuj sos do polania sałatki. Musztardy, miód, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz umieść w słoiku i dokładnie wymieszaj, tak by składniki się połączyły i również odstaw do lodówki do przegryzienia.

Orzechy nerkowca umieść na suchej patelni i upraż lekko do zrumienienia, a kiedy będą gotowe wystudź.

Teraz przygotuj bazę do sałatki. W dużym naczyniu umieść umyte, wysuszone i porwane na mniejsze części liście sałaty. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cienkie krążki czerwonej cebuli i drobno pokrojone awokado.

Krewetki nadziej na patyki od szaszłyków i ułóż na rozgrzanym grillu. Grillujemy przez około 2 minuty z każdej ze stron (ważne, aby grillować je tylko do zaróżowienia).

Do sałaty dodaj przestudzone orzechy, płatki sera i sos miodowo-musztardowy, po czym wymieszaj i wyłóż na talerze. Na wierzchu umieść zgrillowane krewetki i dodatkowo polej sosem. Sałatka z grillowanymi krewetkami gotowa, smacznego!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *