Pośród wigilijnych potraw nie może zabraknąć śledzi. Podaje się je na wiele sposobów, zarówno w formie przekąski jak i dania samego w sobie. W naszej kuchni dziś przepis na śledzie w formie sałatki – przystawki. Opracowała go Pani Aleksandra z @olasad.food, która jest również autorką tego apetycznego zdjęcia. Na uwagę zasługuje również, efektowny sposób podania sałatki, który wykorzystuje słoiczki po miodzie. My wprost uwielbiamy takie kreatywne rozwiązania, a ta sałatka śledziowa jest jednym z nich.
Składniki:
- 400 g (po odsączeniu) tuszek śledziowych w occie lub 300 g płatów
- 150 g suszonych pomidorów w oleju (po odsączeniu)
- 1 mała cebulka lub szalotka
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 1 łyżka zalewy octowej ze śledzi
- sól i pieprz
- mieszanka sałat z liśćmi buraka
Wykonanie:
Śledzie i pomidory pokrój na drobne kawałeczki, a cebule na piórka. Na jednej łyżce oleju podsmaż pokrojoną cebulę. Powyższe składniki umieść w misce, a następnie dodaj miód, zalewę octową, sól i pieprz. Naczynie przykryj i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, najlepiej jednak aby postało nieco dłużej, nawet przez noc. Bezpośrednio przed podaniem wykładamy naprzemiennie do słoików śledzie i sałatę. Podawaj z pieczywem.
0 komentarzy
zostaw komentarz