Miód migdałowy występuje dość rzadko, a jego pozyskiwaniem zajmują się jedynie najbardziej doświadczeni pszczelarze. Pozyskuje się go z nektaru kwiatów migdałowca. Roślina ta pochodzi z Azji, skąd została przeniesiona na południe Europy, Stanów Zjednoczonych oraz do Afryki Północnej. Sady migdałowe kwitną na różowo bardzo wczesną wiosną i wtedy właśnie jest najlepszy czas na zbiór tego miodu. Miód migdałowy, który proponujemy w serii Smaki Świata pochodzi z Hiszpanii, która jest jednym z głównych producentów tego gatunku miodu zaraz obok Kalifornii w USA. Tam podobnie jak na południu Europy występuje sporo upraw tej rośliny.
Jak wygląda i smakuje?
Miód migdałowy jest słodki z wyraźną nutą migdału. Niektórzy określają ten posmak jako orzechowy z lekko gorzkawym akcentem. Ponad wszystko jest miodem bardzo smacznym i z całą pewnością warto go spróbować, aby wyrobić sobie własne zdanie.
Jakie ma zastosowanie?
Miód migdałowy podobnie jak pozostałe miody oddziałuje pozytywnie na organizm człowieka głównie odżywczo i wzmacniająco. Ze względu jednak na fakt, że zawiera całe bogactwo pyłku kwiatów migdałowych ma spore zastosowanie w kosmetyce. Działa skutecznie na cerę, dlatego jest składnikiem wielu kremów, szamponów i balsamów. Posiada właściwości nawilżające i łagodzące dla skóry. Pomaga zachować młody wygląd. Wzmacnia włosy i paznokcie.
Miód migdałowy ze względu na swój posmak jest atrakcyjnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Sprawdzi się jako składnik deserów, kremów i ciast. Szczególnie tych na zimno jak Kulki Mocy, na które przepis znajdziecie na naszym blogu.
Informacje zawarte w tekście Opracowano na podstawie broszury „Leczenie Miodem” B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia PZP Warszawa 1998r oraz „Miodolecznictwo” M. Czekański, S. Rusin; Wydawnictwo M, Kraków 2016.
0 komentarzy
zostaw komentarz