BLOGBLOG

MIÓD SPADZIOWY

 

Miód spadziowy powstaje w odmienny sposób niż reszta miodów. Gdy mowa o miodach nektarowych,  substancją gromadzoną przez pszczoły jest nektar kwiatów, w przypadku miodu spadziowego pszczoły zbierają „spadź” czyli wydaliny kilku gatunków owadów znajdujące się na liściach lub igliwiu niektórych gatunków drzew i krzewów.

Spadź produkują maleńkie mszyce, czerwce, lub miodówki, są to owady ssące, które żywią się sokami roślin. Owady te do rozwoju potrzebują białka i minerałów, które pobierają własnie z soku drzew. Ponieważ jednak pożądanych substancji w soku jest mało,są one odfiltrowywane na samym początku procesu pokarmowego, dlatego nie należy ich mylić z odchodami owadów. Spadź nie przechodzi  przez układ trawienny owada.

Miód spadziowy występuje w dwu gatunkach zależnych od rodzaju drzew, z których soku powstaje.

Spadź liściasta pochodzi najczęściej z drzew lipy, brzozy rzadziej innych drzew.  Spadź iglasta, jest zazwyczaj jodłowa lub świerkowa. Spadź nie występuje każdego roku, w niektórych regionach Polski  czy świata występuje raz na kilka lat i to właśnie dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów.

Jak wygląda i smakuje?

Obie odmiany miodu spadziowego są miodami ciemnymi. Spadź iglasta jest nieznacznie ciemniejsza, brązowa wpadająca w zielonkawy odcień. Miód ze spadzi liściastej jest nieco jaśniejszy, jego kolor określić można jako brązowawy.  Spadź ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Miody spadziowe są delikatne i słodkie. Spadź iglasta ma charakterystyczny lekko żywiczny aromat. Ta z drzew liściastych jest mniej wyrazista.

Jakie ma zastosowanie?

Miód spadziowy z drzew liściastych ma więcej związków mineralnych niż miody nektarowe. 
Ma działanie moczopędne i żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące,  polecany jest więc przy dolegliwościach układu moczowego, wątroby i dróg żółciowych. Ze względu na działanie antyseptyczne jest wartościową pomocą w stanach zapalnych dróg oddechowych. Reguluje przemianę materii przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Wspomaga i reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, miażdżycy oraz nerek. Stosuje się go również w chorobach reumatycznych, stanach zapalnych stawów  i schorzeniach skóry, przyśpiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Zmniejsza napięcie nerwowe, ogólne samopoczucie, działa uspokajająco. Obniża szkodliwe działanie używek jak: kawa, herbata, tytoń, alkohol.

Miód spadziowy z drzew iglastych natomiast ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków zalecany jest jako odżywka w okresie rekonwalescencji, u osób z hiperwitaminozą, anemią oraz pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia.
Pomocny w leczeniu dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu, wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Polecany osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych oraz nerwicach. Wskazany jest przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, chorobach serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy, schorzeniach nerek i skóry oraz chorobach reumatycznych. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Posiada także działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. lekami sterydowymi, przeciwnowotworowymi.  Bogaty w żelazo, posiada najwięcej naturalnych antybiotyków.

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *