Napój miodowo imbirowy to nasz sposób, by smacznie zadbać o odporność. O tym, że miód jest dobry dla zdrowia – słyszał każdy. Warto jednak wiedzieć, że aby faktycznie skorzystać z jego zalet należy go przyjmować we właściwy sposób. Ważna jest regularność przyjmowania. Miód to nie lekarstwo więc nie można oczekiwać, że jedna łyżeczka wyleczy nas z grypy, czy przeziębienia, ale spożywany codziennie, przez 360 dni w roku, zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny uodparniając organizm na wiele chorób. Najlepiej przyjmować go na czczo, czyli najlepiej rano tuż po przebudzeniu, albo 2-3 godziny po posiłkach. Trzeba też pamiętać, że najlepiej jeśli spożyjemy go w postaci rozpuszczonej w ciepłej wodzie. My polecamy przygotować napój miodowo imbirowy z odrobiną cytryny. W ten sposób wzbogacimy napój o dodatkowe składniki odżywcze oraz dodamy mu nieco więcej smaku polecamy. Imbir i cytryna spowodują, że zyska wtedy nieco więcej wyrazistości i pikanterii.
Składniki:
- Imbir – kawałek o długości 4-5 cm i szerokości około 2 -3 cm.
- 2 duże łyżki miodu.
- Sok z cytryny do smaku.
Napój możesz przygotować w kubku lub w większej ilości w dzbanku. Podane w przepisie ilości to porcja na 1 kubek, jeśli przygotowujesz napój w dzbanku zwiększ odpowiednio ilość składników. |
Wykonanie:
Imbir obierz i pokrój w plasterki, następnie umieść w kubku lub dzbanku i zalej wrzątkiem. Przykryj naczynie, a następnie odstaw, aby napar naciągnął i osiągnął temperaturę około 40 – 45 stopni Celsjusza.
Pamiętaj o właściwej temperaturze! Miód traci swoje właściwości jeśli dodasz go do zbyt gorącej wody, temperatura do 40 stopni będzie najwłaściwsza.
Kiedy temperatura jest odpowiednia dodaj miód. W naszym przepisie zalecamy 2 łyżki na każdy kubek napoju, ale jeśli lubisz możesz dodać więcej. Na koniec wciśnij sok z cytryny do smaku. Pij od razu, bo ten napój powinien być pity na ciepło.
0 komentarzy
zostaw komentarz