BLOG

Peeling z miodu, brązowego cukru, olejów i skórki pomarańczy

peeling z miodem
Fot. Żyj pięknie.

 

Skóra, aby pięknie wyglądała potrzebuje nawilżenia. Czasami jednak samo nawilżenie nie wystarczy. W okresach kiedy skóra robi się wyraźnie sucha i spierzchnięta, przed zostawaniem kremu  warto sięgnąć po peeling. Peelingi usuwają zanieczyszczenia i obumarłe komórki zewnętrznej warstwy naskórka przygotowując skórę do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych, wpływają też na jej koloryt. Tak oczyszczona skóra jest gotowa na przyjęcie balsamów i kremów, których składniki o wiele lepiej się wchłaniają. Peelingi pobudzają również skórę do wytwarzania nowych komórek – dzięki temu szybciej się ona regeneruje.

Peelingi należą do kosmetyków które stosunkowo łatwo można wykonać w domu, ze składników dostępnych w każdej kuchni i właściwie możecie je komponować samodzielnie, pamiętając jedynie o zasadzie, że peeling powinien zawierać składniki ścierające zanurzone w substancji nawilżającej lub natłuszczającej, oraz dowolne składniki dodatkowe wzbogacające recepturę.

peeling z miodem
Fot. Żyj pięknie.

Przepis na peeling który proponujemy Wam poniżej pochodzi z bloga Żyj Pięknie i musimy przyznać, że zachwycił nas od pierwszego użycia.

Składniki i narzędzia:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka kropli oleju arganowego
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • miseczka
  • łyżka
  • tarka o drobnych oczkach

Wykonanie:

Do miseczki wsyp brązowy cukier, a następnie dodaj olej kokosowy i kilka kropli ulubionego olejku. Może to być olejek arganowy, bo nie ma zapachu i nie będzie walczył o uwagę z innymi aromatycznymi składnikami. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, ale nie przejmuj się tym – nie musi być rozpuszczony, bo podczas masażu rąk peelingiem pod wpływem ciepła dłoni rozpuści się. Następnie połącz miksturę z 1 łyżeczką miodu. Mieszaj całość do połączenia składników.

Gotowe!

Jeżeli nie wykorzystasz całego peelingu, można go zapakować w słoiczek i przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

 

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *