BLOG

Pierniczki na miodzie gryczanym

pierniczki na miodzie gryczanym
Fot. Absolutniedobre.pl

Nie ma ciastek bardziej kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia niż pierniczki. Ich korzenno miodowy słodki smak i zniewalający zapach przywodzą na myśl ciepłe skojarzenia. Istnieje wiele przepisów na ciasto piernikowe, my oczywiście wybieramy ten, w którym znajduje się miód. W naszym przepisie polecamy miód gryczany, bo jego wyrazisty smak bardzo dobrze współgra z przyprawami korzennymi, ale jeśli wolicie delikatniejsze odmiany miodu nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać swoją ulubioną odmianę. Dobrze będzie pasował również miód wielokwiatowy lub delikatny miód spadziowy.

Aż trudno sobie wyobrazić grudzień bez pierników. Takie pierniczki można ofiarować komuś w prezencie, zawiesić na choice lub po prostu zjeść. Oczywiście najlepsze są te własnoręcznie zrobione, a ponieważ są w gruncie rzeczy bardzo proste w wykonaniu to do dzieła, każdy sobie z nimi poradzi.

Składniki:

Przyprawy:

  • 3-4 ziela angielskie
  • 4 goździki
  • Po pół łyżeczki : gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu.
  • Skórka starta z jednej cytryny.

Wykonanie:

Do rondelka wlej mleko i miód oraz wsyp przyprawy, następnie mieszając, aby mleko się nie przypaliło podgrzej mieszaninę do zagotowania. Po zagotowaniu dodaj do gorącego płynu masło i wymieszaj do rozpuszczenia. Suche składniki wymieszaj w misce. Następnie w osobnej misce połącz suche i mokre składniki najpierw mieszając drewnianą łyżką, a następnie krótko wyrabiając ręką. Ciasto po wyrobieniu powinno mieć glinianą konsystencję. Tak przygotowane ciasto należy wygładzić, przykryć szczelnie, po czym odstawić w chłodne miejsce ( na przykład do lodówki) na 4 do 6 tygodni aby dojrzało.
Kiedy ciasto dojrzeje wyjmij je z lodówki. Podziel na porcje i rozwałkuj na grubość około 6 mm, następnie za pomocą foremek wytnij ciasteczka i ułóż je na blaszce do pieczenia. Piecz około 15 minut w 180 °C.
Jeśli chcesz możesz pierniczki dodatkowo ozdobić czekoladą, lukrem lub w inny sposób, albo pozostawić saute. Takie nieozdobione pierniki mają swój surowy urok, a do tego bardzo dobrze prezentują się na choince.
0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *