BLOG

Kutia wigilijna

Fot. Absolutniedobre.pl

Kutia to najpopularniejszy świąteczny deser, w wielu domach wręcz nie sposób sobie bez niej wyobrazić kolacji wigilijnej. Jej pochodzenie związane jest z terenami Ukrainy i Białorusi, dlatego prawdopodobnie bardziej rozpowszechniona jest we wschodniej części Polski.

Składniki:

  • 200 g pszenicy na kutię
  • 200 g zmielonego maku
  • laska wanilii
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g rodzynek
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 100 g orzechów laskowych bez skórki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • około 150 ml letniej wody
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

Pszenicę wypłucz dokładnie w letniej wodzie, następnie umieść w garnku, wlej około 400 ml wody i posól. Gotuj  do miękkości około 40 minut. Następnie odcedź resztę wody i ponownie wypłucz.
Ugotowaną pszenicę przesyp do miski, dodaj zmielony mak (może być gotowy mielony mak dostępny w sklepach) i wymieszaj do połączenia składników i odstaw na bok.

Osobno przygotuj mieszankę bakalii.
Wszystkie suszone owoce wrzuć do miski i zalej gorącą wodą.
Orzechy i migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor. Gdy wystygną pokrój  je na drobne kawałki. Kiedy woda z owocami ostygnie, odcedź je i również pokrój na kawałki. W osobnej misce połącz wszystkie bakalie (posiekane suszone owoce i uprażone orzechy) dodajemy wanilię i  skórkę z pomarańczy, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.

W garnuszku wymieszaj miód z letnią wodą, aż miód całkowicie się rozpuści

Na koniec połącz razem składniki orzechowo – owocowe z pszenicą i makiem, po czym stopniowo podlej wodą z miodem. Jeśli konsystencja masy będzie zbyt sypka to dodaj jeszcze wody, tak by masa była kleista, ale nie rzadka.
Włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin, więc ten deser najlepiej przygotować dzień przed Wigilią.

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.