BLOG

Pieczone warzywa ze słodkim sosem.

Pieczone warzywa ze słodkim sosem
Fot. Absolutniedobre.pl

Pieczone warzywa to proste, zdrowe i smaczne danie. Wykonanie nie nastręcza żadnych trudności, poradzi sobie z nim każdy. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie, a więc do listy zalet śmiało dopisać możemy jeszcze szybkie w wykonaniu.  Wisienką na trocie w przypadku tego przepisu jest aromatyczny, słodki sos na bazie miodu rzepakowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. To on nadaje daniu słodyczy i oryginalności.

W przepisie wykorzystany jest miód rzepakowy,  który w smaku jest delikatniejszy od bardziej popularnego miodu wielokwiatowego, a w związku z tym nie dominuje aromatem nad innymi składnikami sosu. Tajemnicą szefa kuchni w przypadku tak prostych przepisów jest harmonia smaku – musza idealnie ze sobą współgrać.

Składniki:

Porcja dla 2 osób

  • 3 średnie cykorie
  • 1 duży batat
  • 5 ziemniaków
  • 2 garście mieszanki sałat
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 12 orzechów pekan

Na sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu rzepakowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Cykorię umyj i przekrój wzdłuż na pół, a następnie włóż do miski z osoloną wodą na 10 minut żeby pozbyć się goryczki. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki, po czym wrzuć do miski, polej olejem, dodaj zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem o pieczenia po czym wrzuć na nią ziemniaki i wstaw do piekarnika na 20 – 30 minut , aż ziemniaki się zarumienią.

Rozgrzej patelnię grillową. Wlej na nią niewielką ilość oleju i podgrzej, po czym  wyciągnij cykorię z wody, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na patelni. Smaż około 10 minut z każdej strony do zarumienienia.

W miseczce wymieszaj  wszystkie składniki na sos do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kiedy warzywa są gotowe, na talerzu ułóż mieszankę sałat (po garści na talerz), na wierzch połóż zgrillowaną cykorię, a obok pieczone ziemniaki. Polej obficie sosem miodowym i posyp orzechami pekan.

Gotowe !

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.