BLOG

Brukselka z patelni z sosem miodowo czosnkowym

Fot. Absolutniedobre.pl

Brukselka z patelni to sposób na przystawkę do dania głównego, albo nawet na danie samo w sobie. Jeśli przyrządzisz do niego sos to stanie się doskonałą szybką przekąską.

Składniki:

  • 50 dkg brukselki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • czosnek granulowany
  • sól

 na sos: 

Sposób przyrządzania:

W garnku zagotuj wodę.  Brukselkę umyj, odetnij twarde końce głąbów u podstawy, zdejmij kilka wierzchnich, brzydkich liści, a następnie wrzuć do wrzącej wody. Gotuj chwilę, aż brukselka zmięknie, następnie odcedź na durszlaku. 

Zaczekaj, aż brukselka wystygnie po czym przekrój każdą główkę na pół. Kolejno wrzuć przygotowane w ten sposób brukselki do miski, dodajemy olej, miód, czosnek granulowany i wymieszaj, najlepiej dłonią tak by przyprawy pokryły wszystkie kawałki warzywa, na koniec posól do smaku. Teraz przygotuj sos. Jogurt, miód i sok z cytryny wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość jeszcze raz wmieszaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć brukselkę i smaż, aż się zarumieni z każdej strony. Podawaj od razu z dodatkiem sosu czosnkowego.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.