Popover to amerykańska wersja angielskiego puddingu Yorkshire. Najstarsza znana wzmianka o popoverach pochodzi z 1850 roku, a pierwsza książka kucharska zawierająca na nie przepis została wydana w 1876 r. Nazwa „popover” w języku angielskim oznacza, że ciasto rośnie podczas pieczenia, czyli „wyskakuje” z formy.
Składniki:
- 8 łyżeczek masła
- 3 świeże gałązki rozmarynu
- 1½ szklanki tłustego mleka w temperaturze pokojowej
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu (opcjonalnie)
do podania
- 6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soli morskiej
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego formę do muffinek, aby się nagrzała. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła z gałązkami rozmarynu, podgrzewaj aż rozmaryn stanie się chrupiący. Uwaga! Łatwo przypalić! Zdejmij rozmaryn z patelni, wystudź i posiekaj. Mleko i jajka ubij do spienienia w misce, po czym dodaj zrumienione masło, posiekany rozmaryn, mąkę, sól i pieprz. Ubijaj do połączenia składników. Masa powinna mieć dość rzadką konsystencję, podobną do gęstej śmietany. Wyjmij z piekarnika formę. Włóż do niej masło – po 1 łyżce do każdego zagłębienia. Masło w kontakcie z gorącą formą rozpuści się. Poruszaj formą tak, aby masło równo pokryło brzegi formy, po czym wlej do niej masę do wysokości do ¾ każdej foremki. Włóż formę do piekarnika i piecz 20 min., po czym obniż temp. piekarnika do 180°C i piecz jeszcze
przez 15-20 min., aż popoversy będą złociste i wyrośnięte.
Przygotuj masło miodowe: Połącz 6 łyżek masła i 3 łyżki miodu z 1 łyżką posiekanego rozmarynu i solą morską. Popovery podawaj ciepłe z masłem miodowym.
0 komentarzy
zostaw komentarz