BLOG

Pralinki z miodem rzepakowym – Migdałowe kuleczki.

pralinki z miodem
Fot. Absolutniedobre.pl

Marzysz o prostym, domowym deserze, który nie tylko zachwyci smakiem, ale też będzie zdrową alternatywą dla sklepowych słodyczy? Co powiecie na pralinki z miodem, które przygotowały kreatywne dziewczyny z bloga Absolutnie Dobre?

Pralinki z miodem rzepakowym to idealne połączenie naturalnych składników i wyjątkowego smaku. Przygotujesz je w kilka chwil, bez specjalistycznego sprzętu i bez pieczenia. Delikatna migdałowa masa z miodem, olej kokosowy i różnorodne dekoracje – pistacje, orzechy włoskie, a może klasyczne kakao? To Ty decydujesz, jak będą wyglądać i smakować Twoje pralinki. Dzięki temu, że są łatwe do zrobienia, mogą stać się pyszną przekąską, uroczym dodatkiem do popołudniowej kawy lub nawet drobnym prezentem dla bliskich.

Przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś wyjątkowego!

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 5 łyżeczek miodu rzepakowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego

do dekoracji pralinek:

  • ok. 4 łyżki rozdrobnionych pistacji
  • ok. 4 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
  • kakao
  • papierowe papilotki

Wykonanie:

Przygotowanie pralinek z miodem jest tak absolutnie proste, że nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wszystkie składniki po prostu wrzuć do miseczki i wymieszaj łyżką. Następnie wyrób masę rękoma, tak by stała się zwarta i spoista. Z uzyskanej masy uformuj niewielkie kulki. Gotowe kuleczki pralinek podziel na 3 części, każdą wykończysz w inny sposób. Jedną grupę obtocz w pistacjach, drugą – w orzechach włoskich, a trzecią – w kakao. Wstaw kulki do lodówki, żeby stężały. Po kilku godzinach będą wystarczająco twarde, aby włożyć je w papilotki.
Pralinki z miodem można podawać jako deser, lub zrobić z nich mały, słodki podarunek.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *